Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

13-2-2006

'Beleidsmakers moeten meer rekening houden met de gebruiken en gewoonten van Nieuwe Nederlanders bij de sanering van aandachtswijken of bij investeringen in de openbare ruimte in de steden.' Dat zei minister Dekker vandaag tijdens een bijeenkomst op het ministerie van VROM, waarbij ze aan zes allochtone vrouwen het certificaat woonadviseur uitereikte.

De kersverse woonadviseurs zullen plaatsnemen in lokale Adviescommissies Wonen in diverse steden in het land. Deze adviescommissies bestaan geheel uit vrijwilligers en behartigen de belangen van bewoners bij gemeenten, corporaties en ontwikkelaars. De woonadviseurs toetsen plannen voor nieuwbouw, renovatie en herstructurering vanuit het perspectief van die bewoner. Daarbij gaat het om vragen als: hebben de woningen, wijken, parken, speeltuinen en winkelgebieden, wel voldoende gebruikskwaliteit? Dekker: 'Ik ben blij dat de lokale Adviescommissies Wonen de consument helpen zijn woonwensen goed te verwoorden, zodat de bouwers daarmee rekening kunnen houden.'

De woonadviseurs hebben het afgelopen jaar een stoomcursus op maat gevolgd bij VACpunt Wonen, informatiepunt voor woonkwaliteit. FORUM, kennisinstituut voor multiculturele ontwikkeling, bood ondersteuning. Het project werd financieel ondersteund door het ministerie. Onderdelen van de cursus waren onder meer: basiskennis van het bouwproces, woonkwaliteit, het vertalen van woonwensen naar concrete maatregelen, en advisering. Het is de bedoeling om ook voor andere steden op korte termijn allochtone adviseurs op te leiden.

Zie ook


* VACpunt Wonen: http://www.vacpuntwonen.nl