PvdA Europees parlement


Programma Straatsburg 13-16 februari 2006

13 februari 2006

Van maandag 13 tot en met donderdag 16 februari 2006 houdt het Europees Parlement zitting in Straatsburg. Het programma van de PvdA-europarlementariërs ziet er als volgt uit.

Maandag 13 februari
* Welzijn van vleeskuikens (rapport Thijs Berman) - Thijs Berman stelt een aantal maatregelen voor om het welzijn van vleeskuikens te verbeteren. Aan de ene kant aanscherping van de dierenwelzijnsnormen, zoals het instellen van kwaliteitseisen voor stallen voor alle stallen en een verlaging van de bezettingsdichtheid. Aan de andere kant ook flexibiteit richting de vleeskuikenhouders. Zo is het sanctiesysteem niet onnodig hard of langduring en is het in alle lidstaten gelijk.
* Hervorming staatssteun (rapport Hökmark) - De PvdA wil meer transparantie over wie staatssteun krijgt en hoeveel, bijvoorbeeld door publicatie op internet. Ook moet er jaarlijks een rapport komen over de staatssteun die lidstaten toekennen. Woordvoerder is Ieke van den Burg.
* Optische straling (rapport Ory) - De sociaal-democraten steunen het herziene voorstel. Woordvoerder is Emine Bozkurt.

Dinsdag 14 februari
* Dienstenrichtlijn (rapport Gebhardt) - Duizenden demonstranten laten dinsdag in Straatsburg zien dat ze een eerlijke dienstenrichtlijn willen en geen `race to the bottom' op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Het voor ontwerper Bolkestein zo belangrijke `land van oorsprongbeginsel' heeft economisch weinig effect en wordt, als het aan de PvdA ligt, vervangen door andere maatregelen die oneerlijke drempels voor buitenlandse bedrijven opheffen. Het compromis dat de sociaal-democraten met de christen-democraten hebben bereikt, voorziet hierin en stemt de PvdA tevreden. Debat op dinsdag, stemming op donderdag. Ieke van den Burg is woordvoerder.

Woensdag 15 februari
* Vooruitzichten Bosnië en Herzegovina - De Europese Commissie heeft voorstellen gedaan om de Europese integratie van de Westelijke Balkanlanden een impuls te geven. Volgens Jan Marinus Wiersma is een positieve dynamiek in dit proces cruciaal om Bosnië en Herzegovina, en de rest van de regio, op het goede spoor te houden.
* Deense spotprenten - Woordvoerder is Max van den Berg.
* Confrontatie met Iran over nucleaire activiteiten - De sociaal-democraten pleiten voortdurend voor doorverwijzing naar de VN-Veiligheidsraad. Jan Marinus Wiersma is woordvoerder.

En verder
* Max van den Berg is benoemd tot hoofd van de EU-waarnemingsmissie bij de presidents- en parlementsverkiezingen in Oeganda op 23 februari. Een eerste voorbereidend bezoek brengt hij van 11 tot en met 13 februari, op 21 februari reist hij af voor de verkiezingen.
* Op 20 februari wordt in de commissie voor ontwikkelingssamenwerking het rapport van Max van den Berg over corruptie in ontwikkelingslanden besproken en gestemd. Van den Berg stelt voor een zwarte lijst op te stellen van landen waaraan niet geleend mag worden. Indien banken toch aan die landen lenen, zijn ze zelf verantwoordelijk voor de schulden.
* Dorette Corbey is als rapporteur over luchtkwaliteit dit voorjaar nauw betrokken bij het Europese debat over het nemen van maatregelen om luchtkwaliteit te verbeteren en tevens over de gevolgen van luchtkwaliteit voor milieu, volksgezondheid en industrie.