Gemeente Leeuwarden

Theater Romein Theater Romein

Westerkerk wordt podium voor jongerencultuur

Bron: Gemeente Leeuwarden (13-02-2006)

De Westerkerk - het voormalig Theater Romein - wordt vanaf september 2006 een podium voor jongerencultuur. Het podium moet een breed overzicht van hedendaagse jongerencultuuruitingen aanbieden.

Dit hebben burgemeester en wethouders op dinsdag 7 februari besloten. De plannen worden beschreven in een brief aan de gemeenteraad. In oktober 2004 heeft de raad besloten om de subsidie aan de Stichting Westerkerk (Theater Romein) na afloop van het theaterseizoen 2004/2005 te beëindigen. Tegelijkertijd kregen burgemeester en wethouders via een motie de opdracht om een concreet plan te presenteren voor een podium voor popmuziek in de Westerkerk. In de raadsbrief wordt uitgelegd dat hierbij uitvoering is gegeven aan deze raadsmotie. Het college stelt de raad voor om voor de realisering van het podium voor jongerencultuur een stichting op te richten. Deze stichting zal de exploitatie van het podium voor haar rekening nemen.

Voor enkele Leeuwarder HBO- en MBO-onderwijsinstellingen is een prominente rol weggelegd bij het podium. De Christelijke Hogeschool Noord-Nederland (CHN), de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL), het Friesland College en de Academie voor Popcultuur gaan via hun creatieve opleidingen een bijdrage leveren aan de programmering. De opleidingen worden uitgedaagd om gezamenlijk concepten te ontwikkelen, waardoor verrassende `cross-overs' kunnen ontstaan. Daarnaast krijgt het podium werk-leerplekken op het gebied van horeca, communicatie en techniek.

Stichting Het Podium zal de popprogrammering verzorgen. Het aanbod zal bestaan uit concerten, maar er zijn ook mogelijkheden voor gelegenheidsprojecten en clinics. De stichting kan voor grote concerten uitwijken naar andere zalen in de stad. Waar mogelijk ontstaan samenwerkingsverbanden met onderwijsinstellingen, popcollectief Poppendance, de Jongerenadviesraad en het Fries Popnet.