Gemeente Den Haag

Samenwerking met Johan Matser, Haag Wonen Kristal en Ballast Nedam

De herontwikkeling van het Laakhaven-gebied in Den Haag gaat een nieuwe fase in. De afgelopen jaren hebben de deelgebieden Laakhaven Centrum en Laakhaven Hollands Spoor een ware metamorfose ondergaan. De komende vijf tot tien jaar ligt het accent echter vooral op Laakhaven West en het gebied rond de Petroleumhaven. Voor de bouwplannen in Laakhaven West heeft de gemeente Den Haag eerder vandaag een samenwerkingsovereenkomst gesloten met een consortium dat bestaat uit Johan Matser Projectontwikkeling, Haag Wonen Kristal en Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij. De handtekeningen werden gezet tijdens een gezamenlijke persconferentie.

Het consortium en de gemeente staan de komende jaren garant voor de bouw van 600 tot 1.000 woningen en circa 15.000 vierkante meter bedrijfsruimte in Laakhaven West. Het gerenommeerde bureau KCAP uit Rotterdam maakt in de komende maanden een stedenbouwkundig ontwerp, waarna in 2007 wordt gestart met de bouw van het nieuwe Laakhaven West. Tijdens de persconferentie toonde de Haagse wethouder Pieter van Woensel van economie zich bijzonder tevreden met de nieuwe mijlpaal. Nieuw Laakhaven ontwikkelt zich in rap tempo tot één van de parels van de stad. De afgelopen jaren zijn vele successen geboekt. De Haagse Hogeschool, de Megastores en diverse grote bedrijven als Eneco, Vestia, T-mobile en de Consumentenbond zijn niet meer uit het gebied weg te denken. Kortom, een geslaagd plan. Die lijn moeten we voortzetten bij de herontwikkeling van Laakhaven West en de Petroleumhaven.

Wonen, onderwijs en werken
Midden jaren 80 werd een begin gemaakt met de aanpak van Laakhaven, het overslaggebied dat er na jaren trouwe dienst vervallen en verpauperd bij lag. Sindsdien staan er bij de herontwikkeling drie aspecten centraal: wonen, onderwijs en werken. Nieuw Laakhaven meet ongeveer anderhalve kilometer bij 300 meter, wat gelijk staat aan ongeveer 45 hectare of zon 90 voetbalvelden. De aanwezigheid van het water, de bijzondere en moderne architectuur en het mooie openbaar groen maken Nieuw Laakhaven tot een uniek stukje Den Haag. Het gebied ligt dichtbij de Haagse binnenstad en de bereikbaarheid, zowel met de auto als per openbaar vervoer, is prima.

Gezocht: entrepreneur met succesformule voor KPN Hallen De voormalige KPN Hallen aan de 1e Lulofdwarsstraat vormen een beeldbepalend element van Laakhaven West. Deze karakteristieke hallen uit de jaren 20 van de vorige eeuw moeten de komende jaren uitgroeien tot een evenementenhal met haast onbegrensde mogelijkheden. Van theatervoorstellingen tot beurzen en tentoonstellingen alle ideeën zijn welkom. Om de plannen te verwezenlijken is de gemeente op zoek naar entrepreneur die de voormalige KPN Hallen in Laakhaven West omtovert tot een succesvolle evenementenhal met een brede programmering. Commerciële exploitatie is daarbij een belangrijke voorwaarde. De gemeente Den Haag staat open voor serieuze concepten die voorzien in een duidelijke visie op de organisatie van evenementen. Het concept moet bovendien levensvatbaar zijn en een toegevoegde waarde voor Den Haag hebben.

Petroleumhaven & andere ontwikkelingen
Het nu gevormde consortium gaat zich de komende jaren richten op de herontwikkeling van Laakhaven West. Maar ook in andere delen van Nieuw Laakhaven wordt nog volop gebouwd. Zo start DUWO eind dit jaar in Laakhaven Centraal met de bouw van een complex met 650 jongerenwoningen. En op de hoek van de Waldorpstraat en het Leeghwaterplein wordt binnenkort gebouwd aan de nieuwe hoofdvestiging van de Mondriaan Onderwijsgroep. Rond de Petroleumhaven wil de gemeente de komende jaren ongeveer 250 woningen en 4.100 vierkante meter bedrijfsruimte realiseren. Bovendien voorziet het plan voor de Petroleumhaven in de bouw van een nieuwe brandweerkazerne en ambulancepost (hoek Hildebrandplein / Waldorpstraat), een bedrijfsverzamelgebouw (langs het spoor) en een Esso benzinestation (Hildebrandplein).

Foto-onderschrift (foto is als bijlage toegevoegd): Voor de herontwikkeling van Laakhaven West is vandaag een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Deze overeenkomst werd getekend door de Haagse wethouder Pieter van Woensel (links). Namens de Ontwikkelingscombinatie Laakhaven West (Johan Matser Projectontwikkeling, Haag Wonen Kristal en Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij) tekende Joep Padberg. Foto: gemeente Den Haag.