Deelgemeente Charlois Rotterdam

Cultuurprijs Charlois uitgereikt

De winnaars van de Cultuurprijs Charlois, samen met Cultuurscout Jolanda Copier en dagelijks bestuurder Lionel Martijn. Op zondag 12 februari reikte dagelijks bestuurder Lionel Martijn voor de allereerste keer de Cultuurprijs Charlois uit. De publieksprijs is gegaan naar Youth for Christ, met het project Urban Dance Movies Charlois. Wandschappen met het project Een nieuw gezicht, ENG? kreeg de Juryprijs.

Tot half december kon iedereen een goed idee voor een kunstzinnig en/of cultureel project indienen bij de deelgemeente Charlois.

In totaal zijn 16 plannen ingediend. Voor de Publieksprijs werden hieruit vijf projecten genomineerd waarop bewoners de gehele maand januari konden stemmen. In totaal zijn er 256 stemmen uitgebracht. Het publiek koos in meerderheid voor het project Urban Dance Movies Charlois van Youth for Christ.

Op één liedje maken 6 urban dance-groepen ieder een eigen dans. Deze 6 dansen/groepen komen uiteindelijk samen in 1 gemixte clip. Doel is om te laten zien welke dance-groepen er actief zijn in Charlois, kruisbestuiving te bevorderen en om jongeren te motiveren hun mogelijkheden te benutten. De clip wordt op DVD gezet en kan onder andere dienen als jongerenpromotie voor Charlois.

Juryprijs

Een jury, bestaande uit dagelijks bestuurder Lionel Martijn, Jaap Seelbach (voorzitter Stichting Charlois Kunstfestival), Heleen de Jong (projectleider Historisch Museum Rotterdam) en Wim Leussink (hoofd afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer Buitenruimte van de deelgemeente), koos de winnaar van de Juryprijs. Het werd het project Een nieuw gezicht, ENG? door Wandschappen, een nieuwe kunstenaarsgroep in de Frans Bekkerstraat.

Wandschappen nodigt bewoners van de straat uit in hun atelier voor deelname aan workshops. Bewoners maken een nieuw gezicht van getekende en gemonteerde onderdelen en dit worden uiteindelijk maskers. Deze worden zowel bij Wandschappen als bij plaatselijke ondernemers tentoongesteld. Op een website zijn verhalen van de bewoners te lezen. De kunstenaars betrekken zo de directe omgeving bij hun werk en er ontstaan kruisbestuivingen en nieuwe contacten.

Geld én steun

De winnaars krijgen beiden een bedrag van 2.500, te besteden aan de uitvoering van het idee in 2006. Daarnaast kunnen zij als zij dat willen- een beroep doen op de ondersteuning van de Cultuurscout Charlois bij de uitvoering van hun plan. De Cultuurscout zal ook contact opnemen met de inzenders van een aantal andere ideeën om te zien of deze, met haar steun, toch uitgevoerd kunnen worden.

Juryrapport Cultuurprijs Charlois 2006