Gemeente Sneek


Samenwerking Friese gemeenten en Nederlandse Rode Kruis rampen en zware ongevallen

Op maandag 13 februari 2006 wordt op het stadhuis van Sneek een samenwerkingsovereenkomst tussen het Nederlandse Rode Kruis, Brandweer Fryslân en alle Friese gemeenten voor het proces CRIB beklonken.

Indien zich in de gemeenten een bijzondere gebeurtenis, een calamiteit, een zwaar ongeval of ramp voordoet is één van de taken van de gemeente om de getroffenen en hun verwanten te registreren. Deze taak, uitgevoerd door de afdeling burgerzaken, is neergelegd bij een Centraal Registratie en Informatie Bureau, doorgaans met "CRIB" aangeduid. Er zijn maar weinig gemeenten in staat om bij een ramp van enige omvang zelfstandig een goed werkend CRIB-proces operationeel te maken en te houden. Dit inzicht is de laatste jaren gegroeid.

In 2002 is er op initiatief van de Regionale Brandweer Fryslân en de Friese gemeentelijke Ambtenaren Openbare Orde & Veiligheid reeds een convenant getekend waarbij is afgesproken dat de Friese gemeenten elkaar bij een ramp zullen ondersteunen.

Voor wat CRIB betreft is dit doorgetrokken en is besloten tot invoering van regionale intergemeentelijke samenwerking door het oprichten van één bureau CRIB Fryslân en tevens gebruik te maken van de diensten van het Nederlandse Rode Kruis. Daarnaast krijgen de draaiboeken CRIB een uniforme opbouw op provinciaal niveau. Door ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met het Rode Kruis is nu de volgende stap gezet.

De samenwerking zorgt ervoor dat gemeenten in geval van een ramp of zwaar ongeval gebruik kunnen maken van voldoende opgeleide medewerkers van het Rode Kruis. Tevens kan gebruik worden gemaakt van het I-RIS systeem. Door dit systeem wordt het mogelijk de betrokkenen geautomatiseerd te registreren, zodat het eenvoudiger wordt een link te leggen tussen de gezochte personen en de zoekende personen. Dit is een enorme tijds- en inspanningswinst en dus van essentieel belang in een rampsituatie.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 8-2-2006