Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

09-02-2006

De la Court-Prijs voor boek over Deventer in de patriottentijd

Clemens Hogenstijn ontvangt dit jaar de De la Court-Prijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW) voor zijn boek over Deventer in de patriottentijd. De De la Court-Prijs (6800 euro) wordt om de drie jaar uitgereikt voor wetenschappelijk onderzoek in de alfa- en gammawetenschappen dat onbezoldigd is verricht. Hogenstijn deed zijn onderzoek grotendeels naast zijn werk als beleidsmedewerker voor cultureel erfgoed bij de gemeente Deventer.

Hogenstijns proefschrift Het Algemeen Welzijn van het Volk. Een politiek- en rechtshistorische studie van Deventer in de Patriottentijd (Nijmegen, 2004) is volgens de jury een boek dat erin slaagt tegelijk breed en diep te zijn. De publicatie beweegt zich op het interdisciplinaire terrein van de juridische en historische wetenschappen en presenteert een genuanceerd en gedetailleerd beeld van de scherpe conflicten tussen patriotten en prinsgezinden in Deventer in de roerige jaren tachtig van de achttiende eeuw. Hogenstijn plaatst zijn studie in het perspectief van Verlichtingsideeën over sociale en bestuurlijke vernieuwing.

Dr. C.M. Hogenstijn (1948) behaalde de diploma's MULO A en B, en middelbaar en hoger bestuursambtenaar. Hij legde het colloquium doctum af en promoveerde begin 2005 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het nu bekroonde proefschrift Het Algemeen Welzijn van het Volk. Een politiek- en rechtshistorische studie van Deventer in de Patriottentijd. Naast zijn proefschrift schreef Hogenstijn een tiental boeken en tal van artikelen over Deventer en de regio. Die gingen onder meer over rechts-, kerk- en muziekgeschiedenis, onderwijs, families en bedrijven. Ook geeft hij regelmatig lezingen, cursussen en rondleidingen over de stad Deventer.

De prijsuitreiking vindt plaats op maandag 13 februari a.s. tijdens een zitting van de Afdeling Letterkunde van de KNAW in het Trippenhuis, in Amsterdam. Jurylid prof. dr. A.F. Sanders houdt de laudatio waarna de prijswinnaar een voordracht zal houden met als titel 'Ten meesten nutte van de stad' (zie samenvatting).

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl