Verbond van Verzekeraars

AFM krijgt 11.000 Wfd-aanvragen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft tot 1 februari zon 11.000 vergunningaanvragen binnengekregen voor de Wet financiële dienstverlening (Wfd). Opvallend is dat maar liefst 88 procent is binnengekomen via de Stichting Financiële Dienstverlening (StFD). Ondernemingen die vóór 1 februari geen vergunning hebben aangevraagd, moeten hun werkzaamheden als financieel dienstverlener per direct staken.

De eisen die aan financiële dienstverleners worden gesteld, zijn flink aangescherpt door de Wfd, die op 1 januari 2006 in werking is getreden. Zo moeten financiële dienstverleners aan bepaalde opleidingseisen en de zorgplicht voldoen en moeten ze zich aansluiten bij een onafhankelijke klachtenorganisatie.

Samenwerking
Om na te gaan of alle dienstverleners aan die eisen voldoen, is een Wfd-vergunning vereist. Banken en verzekeraars die een DNB-vergunning hebben, krijgen deze van rechtswege, maar andere financiële dienstverleners, zoals tussenpersonen en hypotheekbemiddelaars, hadden vóór 1 februari een vergunning moeten aanvragen. Het merendeel van die aanvragen is verlopen via de StFD, die in 2005 is opgericht om financiële dienstverleners te ondersteunen bij de implementatie van de Wfd. De stichting is een initiatief van het Verbond en andere brancheorganisaties. Op haar website meldt de AFM dat het succes van dit marktinitiatief en het hoge aansluitpercentage een goede basis vormen voor een succesvolle samenwerking tussen de AFM en de StFD.

Negatief oordeel
Financiële dienstverleners die een vergunning hebben aangevraagd, kunnen hun werkzaamheden blijven uitvoeren onder het overgangsregime. Wel kan het gebeuren dat ze hun activiteiten later alsnog moeten staken, als de AFM een negatief oordeel over de aanvraag velt. Dienstverleners die vóór 1 februari geen vergunning hebben aangevraagd, kunnen dat alsnog via de reguliere procedure doen, maar kunnen hun werkzaamheden pas weer oppakken zodra er een positief oordeel is.
De AFM wil in maart een Wfd-register publiceren op haar website.

Verzekerd!, februari 2006