Gemeente Rotterdam

PERSBERICHT

Rotterdam, 13-2-2006

ROTTERDAMS ONDERWIJSVELD BINDT STRIJD AAN TEGEN SOFTDRUGSGEBRUIK ONDER JONGEREN

Bijna 40 professionals afkomstig uit het onderwijs en jongerenwerk in Rotterdam willen dat het veelvuldige gebruik van cannabis onder jongeren sterk wordt terug gedrongen. Zij doen daarom een beroep op overheid en hulpverlening om gebruik en handel van softdrugs op en rond scholen aan te pakken. In het zogenaamde manifest van Rotterdam staan de belangrijkste voorstellen hiervoor genoemd. Minister Donner van Justitie neemt op maandag 13 februari 2006 om 15.30 uur uit handen van initiatiefnemer Leonard Geluk, CDA-lijsttrekker, dit manifest in ontvangst.

Het Manifest van Rotterdam pleit voor het sluiten van coffeeshops in de omgeving van scholen en in woonwijken, het handhaven van een blowverbod rondom de scholen en betere afspraken tussen onderwijs en hulpverlening. Verder zijn de opstellers voor een harde aanpak van illegale wietteelt én tegen een verdere regulering van de wietteelt.

Leonard Geluk: "De jeugd is voor Rotterdam het belangrijkste kapitaal. Iedere Rotterdamse jongere verdient een goed toekomstperspectief. We zien echter dat het gebruik van cannabis bij een groep jongeren leidt tot verminderde schoolprestaties en zelfs voortijdig schoolverlaten. Dit mogen we niet accepteren. We moeten er alles aan doen om zowel het aanbod als de vraag naar cannabis sterk terug te dringen. Alleen een gezamenlijke aanpak van gemeente, onderwijs, hulpverlening en politie werkt. Ik ben verheugd dat zo'n grote groep directeuren van onderwijsinstellingen en jongerenwerkers in Rotterdam dit manifest onderschrijven."

Belangrijkste voorstellen uit het Manifest van Rotterdam

1) Rotterdams 'code of conduct' bij drugs in en om de school

Er is volgens de opstellers behoefte aan gemeenschappelijke afspraken van Rotterdamse scholen over de wijze van omgaan met drugs in en om de school, bijvoorbeeld op het gebied van voorlichting, samenwerking met hulpverlening, melden van gebruik aan ouders, sanctionering bij gebruik van en bij handel in, doen van aangifte, etc. Opstellers verzoeken de gemeente in het komende jaar de totstandkoming van een Rotterdams handvest bij drugs in en om de school te stimuleren en te faciliteren.

2) Blowverbod en inzet stadstoezicht rond alle scholen voor VO en MBO

De handel in en gebruik van softdrugs vindt vaak niet op het schoolplein plaats, maar ook vlak daarbuiten. Scholen zijn niet toegerust om dit te controleren. De gemeente dient daarom het blowverbod, dat volgens de APV in heel Rotterdam al van kracht is, in ieder geval actief in een straal van 250 meter rondom alle scholen te handhaven. Hangende jongeren en de stankoverlast door blowen zijn niet bevorderlijk voor de leefbaarheid en het gevoel van veiligheid in de wijk en de uitstraling van winkelcentra. Naast een blowverbod rondom scholen, dient het blowverbod dan ook op andere plaatsen gehandhaafd te worden.

3) Betere voorlichting op scholen & Samenwerking hulpverlening

Alle Rotterdamse scholen voor basis- en voortgezet onderwijs zouden actief aandacht moeten besteden aan de gevaren van softdrugs. Voorlichting die aanspreekt, die structureel en meerjarig is ingebed in het onderwijs kan verschil maken in het leven van jongeren en een mentaliteitsverandering teweeg brengen. Daarbij hoort ook dat de school de weg wijst naar de hulpverlening voor jongeren die dat nodig hebben. Het is volgens de opstellers goed als het onderwijs en de hulpverlening hiertoe de handen ineenslaan.

4) Sluiten coffeeshops, te beginnen rondom scholen en in woonwijken

De opstellers pleiten voor het sluiten van alle coffeeshops in een straal van 250 meter rondom scholen. Uiteraard moet er tegelijkertijd op worden toegezien dat de straatverkoop hierdoor niet toeneemt. Daarnaast dient het handhavingsbeleid verder te worden verscherpt. Niet bij drie overtredingen, zoals nu gebeurt, maar al na één overtreding moet een coffeeshop worden gesloten.

5) Strenge aanpak illegale teelt & aanpak growshops

Regulering van de achterdeur is volgens de opstellers van het manifest een zwaktebod, een verkeerd signaal en juridisch onmogelijk. Omdat de illegale teelt vooral voor de export bedoeld is, zal het ombouwen van een paar Westlandse kassen tot wietkwekerij de drugsimport niet doen verminderen. Rotterdam kent een genadeloze aanpak van illegale teelt die werkt. Deze aanpak moet onverminderd worden voortgezet. Daarnaast faciliteren zogenaamde Growshops illegale thuisteelt en dragen bij aan de verloedering van wijken. Alles moet in het werk worden gesteld om deze te sluiten.

Ondertekenaars

Het manifest zal verder onder de aandacht worden gebracht van andere Rotterdamse organisaties. Leonard Geluk: "De ondertekenaars hebben verklaard alles te doen binnen de eigen mogelijkheden om de inhoud te verwezenlijken. We gaan voor een gezamenlijke aanpak. Vanuit mijn verantwoordelijkheid zal ik het manifest bij de volgende college-onderhandelingen inbrengen."

Het Manifest van Rotterdam is ondertekend door:

1. Dhr. W. Blok, algemeen directeur Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam

2. Dhr. P. Boekhoud, voorzitter CVB Albeda College

3. Dhr. H. Bofarid, rector ISG Ibn Ghaldoe

4. Dhr. S. Boot, directeur basisschool De Akker

5. Dhr. J.N. de Bruin, algemeen directeur Lodewijk Rogier college

6. Dhr. M. Cerit, directeur St. Instituut Het Centrum

7. A. Cifçi, directeur stichting Reflex

8. Dhr. S.O. R. Clancy, algemeen directeur Zuiderpark college

9. Dhr. G.W.D. Jeelof, adjunct-directeur OBS De Catamaran

10. Dhr. H. Fledderus, rector PENTA college CSG

11. Dhr. A.H.M. Frissen, rector Emmauscollege

12. Dhr. L.K. Geluk, lijsttrekker CDA Rotterdam

13. Mw. M.L. Hamburger, directeur Ds. O.G. Heldringschool

14. Dhr. J.A.P. van der Heijden, algemeen directeur Roncalli mavo

15. Dhr. A. Kooyman, algemeen directeur Accent

16. Dhr. H. Koedood, directeur OBS "De Boog"

17. Dhr. A.J.M. Kroonen, algemeen directeur vmbo Nieuw Rotterdam

18. Dhr. J. Kweekel, algemeen rector scholengemeenschap Melanchton

19. Dhr. W.P. Littooij, bestuursmanager CVO

20. Mw. S.J. de Leeuw, rector Marnix gymnasium

21. Dhr. L. Martijn, portfeuillehouder soc. en ec. zaken Deelgemeente Charlois

22. Mw. X. Mendeszoon, Regionaal Coordinator Europa, Victory Outreach

23. Dhr. P. Mey, algemeen rector Farel College

24. Dhr. B. Naas, voorzitter Islamitische Stichting voor Voortgezet Onderwijs

25. Dhr. S.J. Sies, Youth for Christ, Teamleider The Mall Rotterdam

26. Dhr. T. Soetekouw, ex-voorzitter st. Samenwerkende Bewonersorganisaties R'dam

27. Dhr. C.J. Terdu, lid CvB PCBO

28. R. Trimp, voorpostfunctionaris Bureau Jeugdzorg

29. Dhr. P. van Rikxoort, directeur Da Costa School

30. Mw. Roodvoets, algemeen rector CSG Calvijn

31. Dhr. R. Vijn, rector Comenius College

32. Dhr. G.L.J. Visser, voorzitter CvB LMC Voortgezet Onderwijs

33. P.A. de Visser, algemeen directeur NOVA College

34. Dhr. H. van Vlodrop, voorzitter CvB Zadkine College

35. Dhr. W. Vonk, rector Citycollege St. Franciscus

36. Dhr. G. Vroegindeweij, algemeen directeur Rotterdamse Scholengemeenschap

37. Dhr. J.P.H.M. Wiertz, afdelingsleider 1e klas, Laurenscollege


---

Noot voor de pers:

De aanbieding van het Manifest van Rotterdam aan Minister Donner is vandaag om 15.30 uur op de openbare Basisschool de Boog, dependance Catherina Beersmanstraat 80 in Rotterdam. Mevrouw Roodvoets, algemeen rector van CSG Calvijn, zal het aanbieden van het manifest kort inleiden met een schets van de cannabisproblematiek onder jongeren, waaronder de relatie van cannabisgebruik en voortijdig schoolverlaten. Vervolgens zal Leonard Geluk, namens de ondertekenaars, het manifest aanbieden aan Minister Donner. Dhr. Koedood, directeur van OBS De Boog, zal daarna aangeven waar zich in de buurt van zijn school coffeeshops bevinden en op welke wijze de school daarvan hinder ondervindt. NB. Wethouder Geluk spreekt aansluitend nog op bijeenkomst van deelgemeente Charlois over softdrugs (Theater Zuidplein, Zuidplein 60-64, 3083 CW ROTTERDAM)

Het manifest is tevens te zien op www.manifestvanrotterdam.nl



Gemeente Rotterdam