OLF profiteert van belangstelling voor Nederlandse aandelen

Kempen en co

Orange Largecap Fund N.V. profiteert van belangstelling voor Nederlandse aandelen

Resultaten Orange Largecap Fund N.V. over het boekjaar 2005

Het Orange Largecap Fund richt zich met zijn beleggingen op de grotere Nederlandse ondernemingen. Dit beleggingsfonds realiseerde, rekening houdend met het in april 2005 uitgekeerd dividend, een totaal beleggingsresultaat van 30,5%. Daarmee lag het resultaat van het Orange Largecap Fund in lijn met zijn benchmark, de AEX-index op herbeleggingsbasis.

De Nederlandse aandelenmarkt heeft een zeer sterk jaar achter de rug. De AEX-index liet met een stijging van 25,5% de brede Europese aandelenmarkt achter zich. Zo vertoonde de index voor de 100 grootste Europese ondernemingen, de FTSE Eurotop100 index, een stijging van 21,6%. De belangrijkste reden voor de relatief sterke performance van de Nederlandse AEX-index was de relatief zware weging van financiële instellingen. Met name in het tweede halfjaar behaalden de financiële instellingen forse koersstijgingen, geholpen door het positieve sentiment op de aandelenmarkten. Ook het aandeel Koninklijke Olie droeg bij aan de relatief goede performance van de AEX-index. In 2005 ging Koninklijke Olie op in Royal Dutch Shell na samenvoeging met het Britse Shell Transport & Trading. De verhoging van de weging van Royal Dutch Shell in verschillende aandelenindices en de stijging van de olieprijs hadden een positieve invloed op de koers.

Het aandeel Buhrmann was met een stijging van 87% het best presterende binnen de AEX- index, gevolgd door SBM Offshore (50%) en DSM (49%). Vedior, Getronics en Heineken bleven met beperkte koersstijgingen in 2005 ver achter bij de AEX index.

Het Orange Largecap Fund had gedurende het gehele jaar een overweging in Buhrmann. Dit leidde tot de belangrijkste relatieve bijdrage aan het fonds ten opzichte van de benchmark. Ook een gunstige timing van aankopen in ABN AMRO gedurende het jaar leverde een positieve bijdrage, alsmede het niet in portefeuille hebben van het aandeel Heineken. De belangrijkste negatieve bijdrage aan het resultaat kwam van het belang in CSM, dat geen onderdeel van de AEX-index uitmaakt. De koersstijging van CSM was in het verslagjaar gering. In de loop van het tweede halfjaar is een deel van het belang in ING verkocht. Gezien de positieve koersontwikkeling van ING in ook het vierde kwartaal leverde de positie in ING een negatieve bijdrage aan het resultaat van het Orange Largecap Fund.

'De macro-economische vooruitzichten in Europa zijn verbeterd', aldus Lars Dijkstra, Chief Investor Officer bij Kempen Capital Management N.V. 'Wij verwachten dat het economisch herstel zich voortzet in 2006 en voor Nederland in het bijzonder. Dit effect heeft zich in de eerste maand van 2006 reeds op de beurs gemanifesteerd. In het afgelopen jaar was de prestatie van de Nederlandse AEX-index beter dan die van de meeste largecap-indices in andere Europese landen. Wij gaan ervan uit dat de AEX-index zich meer in lijn met de Europese aandelenindices zal bewegen.'

Het jaarverslag over het jaar 2005 is naar verwachting begin maart 2006 beschikbaar.

De kerngegevens ultimo december 2005 en het uitgekeerde dividend per aandeel zijn als volgt.

Fondsvermogen1): EUR 25 mln.
Aantal uitstaande aandelen: 2.985.983
Intrinsieke waarde per aandeel: EUR 8,26
Beurskoers: EUR 8,22
Totaal beleggingsresultaat2): 30,5%
Voorgesteld dividend per aandeel3): EUR 0,18


1) Voor winstbestemming.

2) Resultaat op basis van intrinsieke waarde per aandeel incl. in 2005 uitgekeerd dividend.

3) Op basis van het aantal uitstaande aandelen per 31 december 2005.

Amsterdam, 13 februari 2006

De Directie
Kempen Capital Management N.V.

EINDE PERSBERICHT


-Het jaarverslag en achtergrondinformatie over het fonds vindt u op www.kempen.nl en www.orangefunds.nl

-Voor meer informatie over het fonds kunt u contact opnemen met de heer H.Th. Luttenberg, telefoon: 020-348 8700.

De directie over het Orange Largecap Fund wordt gevoerd door Kempen Capital Management N.V. (KCM), een 100%-dochteronderneming van Kempen & Co N.V. KCM is gespecialiseerd in vermogensbeheer. Voor meer informatie kunt u kijken op www.kempen.nl