Ingezonden persbericht


Persbericht

De winnaars van de achtste editie van Europan zijn bekend. Onder voorzitterschap van Anna Vos koos de jury uit de 159 inzendingen die Europan Nederland ontving zes eersteprijswinnaars, vier tweedeprijswinnaars en zes bijzondere vermeldingen.

In een samenwerkingsverband van gemiddeld 20 landen organiseert Europan om de twee jaar een prijsvraag op het gebied van architectuur en stedenbouw. Europan nodigt jonge architecten uit heel (geografisch) Europa uit oplossingen aan te dragen voor reële locaties, die beschikbaar worden gesteld door opdrachtgevers en gemeenten.

In Nederland zijn voor Europan 8 zes gemeenten gevonden die een locaties beschikbaar hebben gesteld: Alkmaar (Vegro-terrein), Dordrecht (Stadshellingen), Enschede (Mixed Salad), Haarlem (Gonnetstraat), Tilburg (Burgerijpad) en Zwolle (Westenholte Noord). Het overkoepelende thema van de prijsvraag luidde 'European Urbanity & Strategic Projects'.

Eersteprijswinnaars:

Alkmaar

René Berbee (Nederland/1976) en Marc Holvoet (België/1974) met het plan Post Industrialisation.

Dordrecht

Wouter van Alebeek (Nederland/1977) en Joost van Noort (Nederland/1978) met het plan Checkpoint.

Enschede

Robert Verrijt (Nederland/1979 en Floris Cornelisse (Nederland/1978) met het plan Triade.

Haarlem

Rindert Gerritsma (Nederland/1967) met het plan Phoenixhof.

Tilburg

Dominique ter Beek (Nederland/1977), Jenny Eklund (Zweden/1976) en Chris Luth (Nederland/1975) met het plan Circumscribing the Sheperd's Garden.

Zwolle

Fabrice Henniger (Duitsland/1974), Gabriel Kiderlen (Duitsland/1976), Helga Schmid (Duitsland/1975) en Rainer Geerdes (Duitsland/1973) met het plan Crossfader.

Voor informatie over de tweedeprijswinnaars, de bijzondere vermeldingen en het juryrapport verwijzen wij u naar onze website: www.europan.nl

Op vrijdag 17 februari a.s. zullen de eersteprijswinnaars en de bij de locaties betrokken personen kennismaken om het vervolg van de prijsvraag te bespreken. De betrokken gemeenten hebben zich tijdens de start van Europan 8 gecommitteerd om met de eersteprijswinnaars verder te werken teneinde het prijswinnende plan te realiseren, hetgeen een van de pijlers van de Europan-prijsvraag is.

Op donderdagmiddag 29 juni a.s. vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats, voorafgaand aan de grote internationale afsluiting van Europan 8 - het Forum of Results - in Dordrecht.