Nederlandse Hartstichting

Voor de pers

Archief
Regionale instanties nemen beroertecampagne over 13-2-2006
Herkennen van een beroerte is van levensbelang
Het niet herkennen van een beroerte en het te laat inroepen van medische hulp zorgt voor vertraging in de behandeling van een beroerte. Dit leidt tot ernstige lichamelijke en psychische gevolgen. De publiekscampagne "Herken een beroerte be FAST" van de Nederlandse Hartstichting heeft het kennisniveau ten aanzien van een beroerte verbeterd, maar het kan nog beter. Regionale organisaties gaan daarom in navolging van de landelijke publiekscampagne de bevolking in de regio duidelijk maken dat het herkennen van een beroerte en het daarbij direct 112 of de huisarts bellen van levensbelang is. Indien iemand binnen drie uur geholpen wordt door 'trombolyse', is de kans op herstel groter.

Kans op herstel is te vergroten
Uit een onderzoek van TNS-NIPO, in opdracht van de Hartstichting, blijkt dat het kennisniveau van de Nederlandse bevolking ten aanzien van beroerte nog te verbeteren is. Weinig mensen weten één of meerdere van de belangrijkste symptomen van een beroerte te herkennen; halfzijdige verlammingsverschijnselen in het gezicht of aan de arm en/of spraakstoornissen. Het herkennen van een beroerte moet snel gebeuren. Nog onvoldoende Nederlanders weten waarom ze direct na het herkennen 112 of de huisarts moeten bellen. Als een persoon met een herseninfarct binnen drie uur behandeld wordt, is de kans op herstel groter. De persoon krijgt dan een medicijn toegediend (= trombolyse), waardoor het bloedstolsel in de hersenen oplost.

Herken een beroerte óók in de regio!
De Hartstichting startte vorig jaar in april de publiekscampagne 'Herken een beroerte be FAST'. Daardoor weet de Nederlandse bevolking een beroerte beter te herkennen. Maar om bij te dragen aan een verdere vergroting van het kennisniveau, gaan verschillende organisaties deze belangrijke boodschap nu ook op regionaal niveau uitdragen. Bovendien kan een regionale aanpak bijdragen aan een integrale aanpak van de spoedzorg bij beroerte in de regio omdat professionals de campagne in de regio ondersteunen (bijv. snelle doorverwijzing en goede communicatie). De Hartstichting zal de regionale initiatieven ondersteunen met het aanbieden van campagnematerialen. Bovendien geeft zij vandaag een workshop waarin diverse instanties uit de zorgsector handvatten krijgen om concreet aan het werk te gaan in de eigen regio.

Belangrijkste oorzaak van invaliditeit
Per jaar worden in Nederland 36.000 personen getroffen door een beroerte, dat zijn 100 personen per dag! 80% van de mensen met een beroerte heeft een herseninfarct en 20% een hersenbloeding. De gevolgen van een beroerte zijn aanzienlijk. Beroerte is doodsoorzaak nummer 3. Naast overlijden vormen lichamelijke beperkingen de meest bekende gevolgen van een beroerte. Beroerte wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van invaliditeit.