Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|13 februari 2006                

HANDHAVINGSACTIE MOET WINKELS OP ZONDAG GESLOTEN HOUDEN

Medewerkers van de gemeente hebben afgelopen zondag 11 winkeliers gesommeerd hun winkels binnen twee uur te sluiten voor publiek. Dit na overleg met Openbaar Ministerie en Politie. Wie hieraan geen gehoor gaf, hing een dwangsom boven het hoofd van E 5.000, E 30.000 of E 100.000, afhankelijk van de grootte van de winkel. De winkels waren open op een zondag die niet is aangewezen als koopzondag. Daarmee overtraden zij de Winkeltijdenwet. Het gaat met name om winkels in Zuilen, verder op Hoog Catharijne en aan de Vleutenseweg. Bij inspectie twee uur later hadden alle winkels hun deuren gesloten. Geen winkelier heeft het laten aankomen op een dwangsom.

Wethouder Gerard Abrahamse van Economische Zaken is, samen met enkele medewerkers, persoonlijk langs de winkels gegaan waarover meldingen bij de gemeente waren binnengekomen. Hij reikte de winkeliers die in overtreding waren, een brief uit. Daarin schrijft hij: "Met het openstellen van uw winkel handelt u in strijd met de regels. Bovendien benadeelt u uw collega's, die zich wel netjes aan de regels houden en bedrijft u oneerlijke concurrentie. Dat is een economisch delict. Daarom intensiveert de gemeente samen met de Politie de handhaving van de Winkeltijdenwet. Wij eisen van u dat u voortaan alleen uw winkel openstelt wanneer dat is toegestaan."

"Gelijke monniken, gelijke kappen", aldus Abrahamse. "Ik krijg steeds meer klachten van winkeliers en bewoners die zich ergeren aan winkeliers die hun winkels op zondag gewoon open doen. Daar wil ik paal en perk aan stellen. De boodschap uit het Referendum Uitbreiding Koopzondagen was helder: 65% van de kiezers heeft uitgesproken dat zij tegen uitbreiding van de koopzondagen zijn. Ook winkeliers moeten zich aan de regels houden. Met deze handhavingsactie moet dat wat mij betreft in een keer duidelijk zijn." Winkels die nu in overtreding waren, krijgen de volgende keer meteen een dwangsom opgelegd. Aan de Woonboulevard, waarover ook meldingen waren binnengekomen, bleken alle winkels gesloten.

De gemeente rekent erop dat alle winkeliers vanaf nu de regels van de Winkeltijdenwet respecteren. Zij moeten hun winkels sluiten op die zon- en feestdagen waarvoor geen ontheffing of vrijstelling geldt, die niet zijn aangewezen als koopzondag. Winkels die de Winkeltijdenwet overtreden, riskeren steeds opnieuw een dwangsom. Ook zal de gemeente iedere overtreding melden aan het Openbaar Ministerie en de FIOD/ECD.



Gemeente Utrecht