Ingezonden persbericht


De longlist Socrateswisselbeker 2006 is bekend!

De Socrateswisselbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest prikkelende, Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar verscheen. Aan de prijs is een geldbedrag van E 500 verbonden. De prijs wordt gesponsord door Boekhandel Scheltema in Amsterdam.

In 2005 verschenen ongeveer 120 nieuwe, oorspronkelijk Nederlandstalige filosofieboeken. Daarvan stuurden uitgevers er ongeveer 70 in. Uit het aanbod heeft de jury de volgende longlist van 20 titels vastgesteld.

Ralf Bodelier, Tegen de angst (Inmerc)
Jan Bor, Op de grens van het denken. De filosofie van het onzegbare (Bert Bakker) Carolien van Bergen, Over de grens. Filosofie op reis (Damon) Edith Brugmans, Moreel scepticisme (Valkhof Pers)
Tanny Dobbelaar, Schrijven met Montaigne (Ambo)
Willem R. de Jong, Argumentatie en formele structuur (Boom) Andreas Kinneging, Geografie van goed en kwaad (Spectrum) Harry Kunneman, Voorbij het dikke-ik. Bouwstenen voor een kritisch humanisme (SWP) Chunglin Kwa, De ontdekking van het weten. Een andere geschiedenis van de wetenschap (Boom) Gebroeders Meester, Meesters in de filosofie (Veen Magazines) Ann Meskens, Tati (Lemniscaat)
Erik Oger, Derrida. Een inleiding (Klement / Pelckmans) Dick Pels, Een zwak voor Nederland. Ideeën voor een nieuwe politiek (Anthos) Jürgen Pieters, De tranen van de herinnering (Historische Uitgeverij) Judith Vega, Isabelle de Charrière en de kritiek van de verlichting (Klement) Peter Venmans, De ontdekking van de wereld, over Hannah Arendt (Atlas) Rienk Vermij, Kleine geschiedenis van de wetenschap (Nieuwezijds) Rudi Visker, Vreemd gaan en vreemd blijven. Filosofie van multiculturaliteit (Sun) Griet Vandermassen, Darwin voor dames. Over feminisme en evolutietheorie (Nieuwezijds) Jan Vorstenbosch, Zorg. Een filosofische analyse (Nieuwezijds)

Bekendmaking van de winnaar:
De winnaar van de Socrateswisselbeker zal bekend worden gemaakt tijdens de Nacht van de Filosofie op zaterdag 8 april 2006 in Felix Meritis te Amsterdam. De winnaar van vorig jaar, Wouter Kusters, zal de wisselbeker aan de laureaat van dit jaar overhandigen.

De jury van de Socrateswisselbeker bestaat uit Frans Jacobs (Universiteit van Amsterdam), Stine Jensen (Vrije Universiteit/NRC Handelsblad), Daan Roovers (Filosofie Magazine), Marnix Verplancke (De Morgen/Knack).

Eerdere winnaars

In 2002 ging de Socrateswisselbeker naar Michiel Leezenberg voor zijn boek Islamitische filosofie. Een geschiedenis (Bulaaq)

In 2003 gaf hij de beker door aan Jos de Mul, die hem won met Cyberspace Odyssee (Klement)

In 2004 won Dick Pels de Socrateswisselbeker voor het boek, De geest van Pim. Het gedachtegoed van een politieke dandy (Anthos)

In 2005 won Wouter Kusters met zijn boek Pure Waanzin (Nieuwezijds)

Meer informatie: www.maandvandefilosofie.nl

Daan Roovers
Hoofdredactie Filosofie Magazine

Postbus 256
1110 AG Diemen
020-5310975, 06-11380376
droovers@filosofiemagazine.nl
www.filosofiemagazine.nl


---- --