Gemeente Rotterdam

UITNODIGING VOOR DE PERS

Rotterdam, 7 februari 2006

Softdrugs en buurtbemiddeling

Minister Donner en CDA-Rotterdam voor een nog veiliger Rotterdam

Minister Donner bezoekt op uitnodiging van CDA-lijsttrekker en wethouder Leonard Geluk op maandag 13 februari a.s. Rotterdam. Leonard Geluk: "Rotterdam was nooit veiliger geworden zonder de steun en het beleid van Minister Donner. Tijdens dit bezoek willen wij hem laten horen hoe op dit moment Rotterdammers en maatschappelijke organisaties aankijken tegen de veiligheid in Rotterdam. Rotterdam is weliswaar veiliger geworden maar we moeten nu vooral niet zelfgenoegzaam achterover leunen maar echt doorpakken. Ook daar hebben wij de hulp van Minister Donner bij nodig."

Manifest van Rotterdam

Belangrijk onderdeel van het bezoek is het zogenaamde 'Het Manifest van Rotterdam'. Dit manifest is ondertekend door 40 professionals (vertegenwoordigers vanuit het onderwijs PO/VO/MBO, hulpverlening en bewonersorganisaties) en spreekt zich uit tegen coffeeshops in de buurt van scholen, verdere legalisering van cannabis en harde aanpak van wietweelt, meer hulpverlening aan jongeren die aan cannabis verslaafd zijn en een betere voorlichting in het onderwijs over de gevaren van softdrugs.

Voor het CDA-Rotterdam is het sluiten van coffeeshops in de buurt van scholen één van de belangrijkste wensen voor een veiliger en leefbaarder Rotterdam. Zo diende Leonard Geluk enkele jaren geleden, toen nog als CDA-fractievoorzitter, een motie in om de coffeeshops in de omgeving van scholen te verminderen. "We mogen niet accepteren dat een grote groep jongeren mede door het veelvuldig gebruik van softdrugs hun opleiding niet afmaken."

NB. Wilt u al eerder het manifest onder embargo ontvangen dan kunt u dat via pers@gelukvoorrotterdam.nl doorgeven of contact opnemen met Michael Sijbom, campagnewoordvoerder CDA Rotterdam, tel. 06-52524482

Programma werkbezoek Minister Donner

15.30 uur Aanbieding manifest van Rotterdam over softdrugs.

Locatie: OBS de Boog, dependance

Catherina Beersmanstraat 80

Mevrouw Roodvoets, algemeen rector van CSG Calvijn, zal het aanbieden van het manifest kort inleiden met een schets van de cannabisproblematiek onder jongeren, waaronder de relatie van cannabisgebruik en voortijdig schoolverlaten. Vervolgens zal Leonard Geluk, namens de ondertekenaars, het manifest aanbieden aan Minister Donner. Dhr. Koedood, directeur van OBS De Boog, zal daarna aangeven waar zich in de buurt van zijn school coffeeshops bevinden en op welke wijze de school daarvan hinder ondervindt.

NB. Wethouder Geluk spreekt aansluitend nog op bijeenkomst van deelgemeente Charlois over softdrugs (Theater Zuidplein, Zuidplein 60-64, 3083 CW ROTTERDAM)

16.15 uur vertrek Minister Donner naar project buurtbemiddeling Spangen. Begeleiding door wethouder Bolsius. Gesprek met buurtbemiddelaars

Locatie: Potgieterstraat 14.

3027 TX Rotterdam

Buurtbemiddelaars zijn inwoners uit de wijk die bemiddelen in ruzies tussen buren.

Zij voeren gesprekken met buren die een conflict hebben met elkaar en daar zelf niet meer uitkomen. Beide partijen krijgen de gelegenheid hun verhaal te vertellen, en uiteindelijk zoeken we samen naar oplossingen. Buurtbemiddeling biedt ook hulp bij het maken van afspraken tussen buren. Wat telt, is een oplossing die voor beide buren goed werkt. De bemiddelaars kiezen geen partij en werken belangeloos. Buurtbemiddeling is onpartijdig en onafhankelijk. Zij doet geen rechtspraak, legt geen straffen op en schrijft geen oplossingen voor. Deze aanpak werkt erg succesvol in een aantal oude wijken.

17.15 uur vertrek naar RTV Rijnmond

17.30 uur Interview bij TV Rijnmond

Locatie: RTV Rijnmond

Mathenesserlaan 155

3015 CJ Rotterdam

18.00 uur Minister Donner samen met Leonard Geluk bij Radio Rijnmond in het dagelijks uitgezonden programma Met Wie? Rotterdammers kunnen naar dit programma bellen en gasten vragen stellen.

19.15 uur Informeel diner met vertegenwoordigers bewonersorganisaties over veiligheid in Rotterdam (NB. dit onderdeel is niet voor media bedoeld)

Locatie: Restaurant Millers, Voorhaven 3, Rotterdam Delfshaven

(Het Millersteam bestaat uit professionals in de keuken en bediening én een aantal jongeren uit Pension Maaszicht, opvanghuis voor dak- en thuisloze jongeren in Rotterdam. Zij krijgen zo de kans om werkervaring op te doen en te werken aan hun toekomst)

20.30 uur Bijeenkomst bij JFR, de faculteitsvereniging van de rechtenfaculteit aan de EUR. Speeches Geluk en Donner en daarna discussie met de zaal.

Locatie: Erasmusuniversiteit

Burgemeester Oudlaan 50

3062 PA Rotterdam

Onderwerp speech Donner: "Plaats van het recht bij het bereiken van maatschappelijke gewenste resultaten: veiligheid en integratie, of bij het oplossen van fundamentele conflicten."

21.30 uur Einde

U bent, behoudens het diner met bewonersorganisaties, bij het gehele programma van harte welkom. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Michael Sijbom, campagnewoordvoerder CDA Rotterdam, tel. 06-52524482