Ingezonden persbericht

Mark Rutte doet aanval op Wouter Bos

UTRECHT, 20060213 -- De PvdA steunt onder Wouter Bos het hoger onderwijs-beleid van het kabinet opvallend vaak, maar HO-bewindsman Mark Rutte zelf heeft gemengde gevoelens, zo blijkt uit zijn interview met ScienceGuide : "De PvdA stemde bijvoorbeeld tegen mijn wet 'Werk en Bijstand'. Maar haar wethouders voeren hem inmiddels wel enthousiast uit. Dat zegt iets over het instinct van die partij. Wil de echte Wouter Bos opstaan? Het is met Wouter Bos als bij de Unvollendete van Schubert: Het klinkt erg mooi, maar wij nodigen de heer Schubert uit hem af te maken, schreef Bomans ooit."


Rutte zegt in dit verband tegen ScienceGuide: "Vanuit campagnetactiek zou ik kunnen denken dat mijn beleid zoveel draagvlak heeft dat ik daar weinig mee kan, omdat het nauwelijks profilerend is. Gelukkig hóef ik zo niet te redeneren. Het is waar dat op HO-terrein er weinig mis is met de PvdA, feitelijk gezien is er weinig verschil tussen CDA, PvdA en VVD. Dit is dus een weinig onderscheidend punt."

Te meer geeft hij aan dat andere terreinen zo'n onderscheid wel laten zien: "Financieel-economische degelijkheid, eigen huis, sociaal beleid. En daar is het CDA een veel betere partner. Wil de PvdA voor elk probleem of elke groep met een probleem meteen van alles gaan regelen en opvangen of wil zij beleid dat mensen een steun in de rug geeft, en een duwtje in de rug als dat nodig blijkt? Wil de echte Wouter Bos opstaan? Wat wil hij eigenlijk, buiten het HO-beleid waar hij wel duidelijk is?"




ScienceGuide