Gemeente Amersfoort

PERSBERICHT

Hooglanderveen, 13 februari 2006

Nummer: 3

Eerste politiekeurmerk voor openbare ruimte in Vathorst

AMERSFOORT - Uit handen van de directeur van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst, Wim van Veelen, krijgt wijkwethouder Paul Strengers tijdens het eerste Vathorst Café op woensdag 15 februari het certificaat overhandigd van het Politiekeurmerk Veilig Wonen Vathorst. Het politiekeurmerk dat de wethouder krijgt heeft betrekking op de veiligheid van het openbaar gebied rondom circa 1500 woningen in deelplan Velden 1. Het is de eerste keer dat in de provincie Utrecht het certificaat Veilig Wonen voor de openbare ruimte wordt uitgereikt voor zo'n groot gebied.

In juli 2001 hebben de directie van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV), de gemeente Amersfoort en de Politie Regio Utrecht district Eemland Zuid een convenant ondertekend waarin de ambitie is vastgelegd om Vathorst in zijn geheel te laten voldoen aan de eisen die horen bij het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Het convenant dat door OBV, gemeente en politie is afgesloten, zorgt ervoor dat niet alleen de woningen voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen, maar ook het openbaar gebied rondom de woningen. Om ervoor te zorgen dat de woningen in Vathorst het politiekeurmerk krijgen, zijn er afspraken gemaakt tussen de politie en de ontwikkelaars. OBV heeft zich verplicht zorg te dragen dat de openbare ruimte het politiekeurmerk krijgt. Om het keurmerk te krijgen moeten het stedenbouwkundig plan, het inrichtingsplan en het verlichtingsplan aan bepaalde eisen voldoen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de keuze en locatie van de straatverlichting, het zicht vanuit de woningen op fiets- en wandelroutes, speellocaties en parkeerplaatsen.

Het Vathorst café wordt gehouden van 17.30 tot 20.00 uur in het I-centrum Vathorst aan de Duisterweg 6a. De uitreiking van het certificaat vindt plaats rond 19.00 uur.