Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Splitsing van energiebedrijven?
Uitzenddatum: Ma. 13 februari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Miranda Grit en Yoka van Eck

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de splitsing van energiebedrijven. Honderden werknemers van energiebedrijven uitten vandaag hun ongenoegen over het voorgenomen besluit. In Netwerk een gesprek met de bedenker van de Splitsingswet, Sweder van Wijnbergen, oud-secretaris-generaal van Economische Zaken. Wat zijn nut en noodzaak van het plan?

In tweeën
Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil energiebedrijven als Nuon en Essent in tweeën knippen. Een commercieel deel zorgt voor de productie en levering van energie. Een netwerkbedrijf beheert de kabels en leidingen.

Concurrentie
Volgens minister Brinkhorst betalen Nederlanders nu de hoogste energierekening van Europa. Hij vindt dat de aanbieders van energie de concurrentie met elkaar moeten aangaan. Dat moet leiden tot een daling van de energierekening.

Lijnrecht tegenover elkaar
In het debat staan voor- en tegenstanders lijnrecht tegenover elkaar. Zo menen de critici van de Splitsingswet dat de productie van energie in buitenlandse handen komt. Werknemers van energiebedrijven Nuon, Essent, Eneco en Delta zeggen, in tegenstelling tot wat de minister denkt, dat de energierekening voor consumenten hoger wordt.

Meerderheid
De Tweede Kamer komt vandaag in een marathonzitting bijeen om over de splitsing te praten. Zoals het er nu naar uitziet, is een meerderheid voor opdeling. Het CDA, de grootste coalitiepartij, is tegen, vanwege de hoge kosten die splitsing vermoedelijk met zich meebrengt. De SP vreest banenverlies in de energiesector.