Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Ajax-fans vallen ADO-supporters aan
Uitzenddatum: Ma. 13 februari 2006, 20.30u
Verslaggeving: André Beerda en Koen van Groesen

Ongeveer zeventig Ajax-fans hebben vrijdagavond supporters van ADO Den Haag de stuipen op het lijf gejaagd. De Amsterdammers drongen met honkbal- knuppels en messen het supportershome in Den Haag binnen en mishandelden acht aanwezigen. In Netwerk reacties op de gebeurtenissen van afgelopen weekend.

Harde kern
De politie hield enige tijd na de inval tien verdachten aan op de wegen richting Amsterdam. Ze zouden tot de harde kern van de Ajax-aanhang behoren. In een van de autoâs vond de politie een alarmpistool.

Noodverordening
Zowel in Amsterdam als in Den Haag werd van zaterdagavond zes uur tot maandagochtend een noodverordening afgekondigd om te voorkomen dat het opnieuw tot een confrontatie zou komen. Op NS-stations en de wegen tussen Amsterdam en Den Haag hield de politie verscherpte controles.

'Geen enkele aanwijzing'
Burgemeester Deetman van Den Haag: âWe hadden sinds woensdag alle draaiboeken voor wedstrijden zoals zondag tegen Ajax paraat. Maar we hadden geen enkele aanwijzing dat dit zou gaan gebeuren. Dat geldt ook voor de ADO-aanhang die rustig zat te kaarten in het honk.â Na de actie van de Ajax-supporters besloot Deetman dat supporters van Ajax niet welkom waren bij de wedstrijd ADO Den Haag-Ajax.

Machteloos
In een reactie zei Ajax-voorzitter Jaake zich machteloos te voelen. âIk weet niet wat de club nog meer moet doen om voetbalvandalisme aan te pakken. Er is ontzettend veel energie gestoken in contacten met de aanhang en een heleboel maatregelen helpen. Maar deze harde kern is blijkbaar niet te beteugelen en dat is een trieste zaak.â

Stadionverbod
Burgemeester Deetman van Den Haag kijkt nog of er mogelijkheden zijn om de Ajax-fans die vrijdag het ADO-clubhuis bestormden voor vijf jaar een stadionverbod voor de Haagse eredivisieclub te geven. De beslissing van de burgemeester wordt in de loop van de week verwacht.