Gemeente Winterswijk


13-02-2006

Wim Ruessink winnaar Culturele Prijs gemeente Winterswijk 2005

Winterswijk - De heer Wim Ruessink is de winnaar van de Culturele Prijs Gemeente Winterswijk 2005. Deze prijs is aan hem toegekend vanwege zijn grote inzet voor muziek in het algemeen en kerkmuziek in het bijzonder. Wanneer de prijsuitreiking plaats vindt is nog niet bekend.

De heer Wim Ruessink heeft de muziek in Winterswijk in het algemeen en de kerkmuziek in het bijzonder een geweldige impuls gegeven. Hij studeerde de hoofdvakken orgel en kerkmuziek aan het toenmalig Twents Conservatorium. Hij werkte mee aan verschillende theater- en (kerk)muziekproducties. Bij de stichting UNISONO in Utrecht is Wim Ruessink beleidsmedewerker voor protestantse kerkmuziek. In die functie dirigeerde hij onder andere de massale samenzang tijdens de landelijke viering van de Protestantse Kerk Nederland.

Componist/arrangeur
Als componist en arrangeur is de heer Ruessink voornamelijk actief in de kerkmuziek. Zo verschenen composities van zijn hand in de bundels 'Zingend geloven' en componeerde hij in 2004, op tekst van Sytze de Vries, het lied voor de kerkvereniging van de Protestantse Kerk in Nederland. Verder componeert en arrangeert Ruessink veelvuldig in opdracht van 'spelers' in het veld. Zowel de professionele musici en afnemers (waaronder uitgevers en omroepen) als
amateur-muziekverenigingen weten hem te vinden. In het kader van '60 jaar bevrijding' componeerde Wim Ruessink in 2005 PAX voor fanfare orkest en groot koor. De wereldpremière van het werk vond plaats tijdens het bevrijdingsconcert dat muziekvereniging 'De Eendracht' gaf op 5 mei 2005. Wim Ruessink was tijdens de voorbereidingen voor dit concert steeds aanwezig als inspirerende persoonlijkheid om het uiterste uit de muzikanten en koorleden te halen. De uitvoering is een groot succes geworden.

Dirigent
Als dirigent is de heer Wim Ruessink verbonden (geweest) aan verschillende koren in Winterswijk, zoals het Batavierenensemble, het Hervormd Zangkoor en Jazzy Women. Daarnaast organiseert de heer Ruessink projecten met en voor geoefende zangers. Sinds begin jaren '90 komen elk jaar voor kerst zangers van verschillende koren bij elkaar om kerstliederen te zingen. De dag wordt steevast met een concert afgesloten. In de tijd voor Pasen vindt elke zaterdagavond een muziekproject plaats, passend in de tijd van het jaar. Ook mede in zijn initiatief. De stichting Occasioneel Achterhoeks Zangensemble (OAZE) is een projectkoor met een korte, maar kleurrijke geschiedenis. OAZE opereert in diverse bezettingen en groottes. De NCRV en de KRO deden al diverse keren een beroep op OAZE voor radio en televisieregistraties. Verder werkte OAZE mee aan grootschalige landelijke manifestaties. Plaatselijk en regionaal staat OAZE garant voor kwalitatieve koormuziek. Wim Ruessink is een van de drijvende krachten achter dit koor. Vaak is hij ook de dirigent. De heer Wim Ruessink is bovendien cantororganist bij de Protestantse Kerk Winterswijk. Hij geeft vaak orgelconcerten en orgellessen. Ook is hij als jazzmuzikant te zien bij onder andere Jazzewind. Als componist, muikant of dirigent won Wim Ruessink in het verleden al vele aansprekende prijzen.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt traditiegetrouw plaats tijdens een bijeenkomst met een bijzonder cultureel karakter. Op dit moment is nog niet bekend wanneer de prijsuitreiking plaats vindt.

Culturele Prijs Gemeente Winterswijk
Sinds 2002 reikt de gemeente Winterswijk ieder jaar de culturele prijs uit aan een persoon of groep van personen die zich op een bijzonder wijze verdienstelijk heeft gemaakt binnen of voor het Winterswijkse culturele leven. De prijs bestaat uit een oorkonde, een geldbedrag van 500,-- en een sieraad. Eerdere winnaars zijn mevrouw Carla Aalberts, houdster van Galerie Help U Zelven (2002), de heer Hugo Klein Severt, musicus (2003) en de heer Wim Scholtz, behoud cultuurhistorie (2005).