Socialistische Partij


Nieuwe kerncentrale is overbodig

13-02-2006 * SP-Kamerlid Krista van Velzen is zwaar teleurgesteld in staatssecretaris Van Geel nu hij geen reden meer ziet om nieuwe kerncentrales tegen te houden. Zijn uitspraken staan haaks op zijn zogenaamde tegenzin om de centrale in Borssele open te houden. Het staat ook haaks op de overtuiging van collega Brinkhorst dat Nederland te klein is voor nieuwe kerncentrales. Volgens Van Velzen zijn er echt beter ideeën dan nieuwe kerncentrales.

Van Velzen: "Het is bijzonder hypocriet dat het langer openhouden van Borssele werd gebracht als een noodzakelijk kwaad vanwege de uit te keren schadevergoeding. Ik trek alle argumenten die aangevoerd zijn in twijfel nu blijkt dat Van Geel een verborgen agenda heeft."

Hoewel de staatssecretaris het bouwen van nieuwe centrales doet voorkomen als een ontwikkeling die hij eigenlijk niet wil, buitelen voorstanders al over elkaar heen om met de bouw te beginnen. Na het groene licht heeft het energiebedrijf Delta al aangekondigd de centrale te willen bouwen en de provincie Zeeland gaf aan dat het op haar grondgebied welkom is.

Volgens de nieuwe kernenergiewet moeten toekomstige kerncentrales aan strenge eisen voldoen, maar door de koerswijziging van het CDA en haar staatssecretaris gaan al stemmen op om de nieuwe kernenergiewet te versoepelen. De SP ziet hem liever strenger.

Van Velzen is ervan overtuigd dat met besparingsmaatregelen en nieuwe bronnen van duurzame energie nieuwe centrales niet nodig zijn. Kernenergie is weliswaar goed voor het klimaat, maar het afvalprobleem is niet opgelost en de hoeveelheid uranium beperkt. Kortom, niet duurzaam.