Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

13-2-2006

Staatssecretaris Van Geel sluit niet uit dat Nederland een extra kerncentrale gaat bouwen. In het tv-programma Buitenhof noemde de bewindsman kernenergie in ons land 'een heel serieuze optie'.

Om aan de klimaatdoelstellingen voor 2020 te voldoen, is het in de eerste plaats nodig dat Nederland kiest voor energiebesparing en het gebruik van meer duurzame energie. Daarnaast echter moet een keuze worden gemaakt tussen kerncentrales of kolencentrales. Van Geel wil daarbij geen voorkeur uitspreken. 'Beide opties hebben grote nadelen, maar je kunt geen van beide opzij schuiven.' Wel verbindt de staatssecretaris aan beide opties voorwaarden. Mocht de keuze vallen op kolencentrales, dan moet het broeikasgas kooldioxide in de grond worden opgeslagen of moet er sprake zijn van kolenvergassing. Anders namelijk zouden problemen ontstaan met de luchtkwaliteit.

Ook kernenergie moet aan strikte voorwaarden voldoen in verband met de veiligheid, het terrorisme en de opslag van radioactief afval. Een locatie aan de kust ligt dan het meest voor de hand. Van Geel noemde drie locaties waar mogelijk een kerncentrale zou kunnen komen: Delfzijl, de Tweede Maasvlakte en Borssele, waar nu al een kerncentrale staat. De bewindsman voegde er aan toe dat in Zeeland draagvlak voor kernenergie bestaat. Het tijdstip waarop met de bouw van een nieuwe centrale kan worden begonnen, is volgens Van Geel afhankelijk van de voorwaarden die de politiek aan zon centrale stelt.