Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Meer markt, minder armoede, maar ook duurzamer landgebruik?

30 januari 2006

Boeren in achtergebleven regio's in ontwikkelingslanden doen niet veel meer aan erosiebestrijding als de markt waarop zij hun producten verkopen voor hen beter bereikbaar wordt. Weliswaar verbeteren de inkomens van de boeren, maar dit leidt niet tot substantieel meer erosiebestrijdingsmaatregelen. Empirisch onderzoek in Benin, waarop NWO-onderzoeker Esaïe Gandonou op 14 februari hoopt te promoveren, heeft dit aangetoond.

Benin is een van de armste landen ter wereld. Duurzaam landgebruik is dan des te belangrijker, zodat bijvoorbeeld bodemerosie niet voor nog meer armoede zorgt. Hoofdvraag van het promotieonderzoek van Gandonou was dan ook in hoeverre de landbouw op fragiele hellingen duurzamer zou worden wanneer boeren meer mogelijkheden zouden krijgen om producten af te zetten en productiemiddelen aan te schaffen. De studie is gebaseerd op empirisch materiaal verzameld in 1998 en 1999 in Boukombé in het noordwesten van Benin.

De resultaten laten zien dat in een afgelegen gebied als Boukombé de effecten van een meer nabije markt op erosiebestrijding maar gering zijn. Enerzijds komt dit doordat er hier al veel aan bodemconservering wordt gedaan. Anderzijds blijven in dit gebied de inkomens van boeren nog altijd zeer laag, ook als de markt dichtbij is. Uit Gandonou's onderzoek is wel duidelijk geworden dat vermindering van de afstand tot de markt geringe, maar positieve, effecten heeft op de opbrengsten van granen en daarmee ook op de aantrekkelijkheid van bodemconservering. Kunstmest speelt hierin een sleutelrol: voor een succesvol gebruik hiervan mag de ondergrond niet te geërodeerd zijn en de waterafvloeiing niet te sterk. Wie kunstmest wil gebruiken, zal dus ook aan bodemconservering moeten doen.

Door een beter bereikbare markt ontstaan ook meer mogelijkheden voor de huishoudens om andere, meer commerciële gewassen te verbouwen of andere profijtelijke activiteiten te ondernemen. Investeringen in betere infrastructuur kunnen daardoor bijdragen aan een beter renderende landbouw waarbij de boeren bovendien meer investeren in duurzaam gebruik van de hellingen. De mate waarin bodemconservering ook opbrengstverhogend werkt is nog niet eerder zo duidelijk gemeten als in het onderzoek van Gandonou.

Het proefschrift 'Sustainable Land Use and Distance to the Market. Micro Evidence from Northern Benin' is door Esaïe Gandonou geschreven aan de Vrije Universiteit Amsterdam en maakt deel uit van het programma Transitie naar duurzaam landgebruik in de tropen dat gefinancierd wordt door het NWO-Stimuleringsprogramma Milieu & Economie.

.............................

Meer informatie bij:

* dr. C.P.J. Burger (VU, copromotor)

* t: +31 (0)20 598 6086, kburger@feweb.vu.nl
* promotie Esaïe Gandonou 14 februari, promotor prof.dr. J.W. Gunning, co-promotor dr. C.P.J. Burger

Informatie over het NWO-Stimuleringsprogramma Milieu & Economie:
* mw. drs. M.A. Verschuur

* t: +31 (0)70 344 0957, verschuur@nwo.nl
* zie ook www.nwo.nl/me