Provincie Gelderland

AFTRAP RESPECT@SCHOOL

Dinsdag 14 februari a.s. is de aftrap van het project respect@school in het Candea College, gebouw Saturnus 1, te Duiven. U bent vanaf 13.00 uur van harte welkom om de aftrap bij te wonen. Respect@school is ontwikkeld en uitgevoerd door zeven Gelderse scholieren. Het voorstel voor dit project hebben zij tijdens de Gelderse voorrondes van het Nationale Jeugddebat in februari 2005 ingebracht. Om dit voorstel te realiseren hebben Provinciale Staten hiervoor E 55.000,- gegeven.
Ruim 1600 Gelderse leerlingen gaan de komende maanden deelnemen. Zij zullen met beeldende vormgeving en theaterimprovisatie inhoud geven aan respect op school. Hiermee zit het project vol en lijkt het een groot succes te worden.

Inhoud project respect@school
In 2006 is de 'Respect@school'-tour. Op initiatief van zeven scholieren wordt een tour door Gelderland georganiseerd. Deze tour is bedoeld om jongeren tussen de 10 en 14 jaar te laten praten en nadenken over respect voor elkaar op school. Op de basisscholen gebeurt dit met beeldende vormgeving. Een beeldend kunstenaar gaat met de leerlingen aan het werk. Het resultaat is een ontwerp van een bus. In de bus komen mensen elkaar tegen en zijn een tijdje samen. Een mooi gegeven om respect zichtbaar te maken. Op middelbare scholen gaan leerlingen samen met Toneelgroep Oostpool aan de slag met improvisatietoneel. Er wordt naar een één minuut durend toneelstukje toe gewerkt. Hiervan worden opnamen gemaakt, die als basis dienen voor een Respectclip. De tekst voor deze clip is geschreven en gezongen door zeven meiden onder begeleiding van rappers van DAC. Het project respect@school wordt door Edu-Art uitgevoerd.

Aanleiding
Tijdens de Gelderse voorrondes van het Nationale Jeugddebat in februari 2005 waren er vier debatonderwerpen. Uitgaan, hangplekken voor jongeren, sport&recreatie en respect voor elkaar. Verschillende groepen scholieren namen deel aan het debat. De groep van zeven meiden die het thema respect behandelde, won met hun voorstel. Zij stelden voor dat de provincie jongeren op scholen en sportverenigingen eraan moet helpen herinneren dat respect voor elkaar belangrijk is. Tijdens deze Gelderse voorronde waren Provinciale Statenleden de jury. Na afloop van de dag vroeg de 'respect-groep' of de Statenleden positief tegenover het voorstel stonden. Dit bleek het geval te zijn. Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota in mei 2005 hebben Provinciale Staten geld vrijgemaakt voor het project respect@school.

Programma aftrap
De hele ochtend zijn scholieren actief om respect op school vorm te geven. Om 13.30 uur is de aftrap respect@school en laten de scholieren zien wat zij die ochtend gepresteerd hebben. De zeven meiden voeren samen met rappers een rap op, de middelbare scholieren spelen hun toneelstukjes en de basisscholieren presenteren hun bussen. Verder is er een interview met de zeven meiden die het project bedacht hebben. Ook de Commissaris van de Koningin is aanwezig en houdt een korte toespraak. Op het programma staat ook de presentatie van een 'respect@school-vlag'. Deze vlag is door scholieren zelf ontworpen. De middag wordt omstreeks 15.00 uur afgesloten met een rap. Daarna is er de mogelijkheid om de zeven meiden en overige organisatoren te spreken.

Wanneer u bij de aftrap aanwezig wilt zijn, vraag ik u dit van tevoren te melden bij Els Hofman, tel. (026) 359 84 85, e-mail e.hofman@prv.gelderland.nl. Voor nadere informatie kunt u terecht bij Franske van Hooijdonk, tel. (026) 359 85 57, e-mail f.van.hooijdonk@prv.gelderland.nl Zie ook: www.gelderland.nl/respect.