Universiteit van Amsterdam

Beter leven psoriasispatiënten met educatieprogramma


Promotie Geneeskunde


dinsdag 14 februari 14.00 uur

De kwaliteit van leven van patiënten met de huidziekte psoriasis is minder dan die van de algemene bevolking, zowel wat het lichamelijk als het geestelijk functioneren betreft. Veelgemelde klachten zijn onder andere jeuk, pijn, gebrek aan vitaliteit en slaapstoornissen. De kwaliteit van leven neemt af naarmate de aandoening ernstiger is. John de Korte stelt dat de kwaliteit van leven positief beïnvloed kan worden door de toepassing van een zogeheten ziekte-educatieprogramma. Hierin wordt informatie gegeven over onder andere de verzorging van psoriasis en het omgaan met de aandoening in het dagelijks leven. Ook behandeling met methotrexaat en cyclosporine (voor mensen met matige tot ernstige psoriasis) of met calcipotriol of dithranol (voor patiënten met een milde tot matige vorm van de ziekte) verhoogt de levenskwaliteit.

J. de Korte: Quality of life and quality of care in psoriasis. Promotoren zijn prof. dr. J.D. Bos en prof. dr. M.A.G. Sprangers.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.