Gemeente Bolsward


maandag 6 februari 2006

Gemeenteraad Bolsward start politieke avond

De gemeenteraad van Bolsward heeft besloten in 2006 anders te gaan vergaderen. In plaats van de maandelijkse commissie en raadsvergaderingen gaat in Bolsward de politieke avond van start. Hiermee wil de raad de inwoners van Bolsward meer betrekken bij zijn besluiten. Inwoners krijgen tijdens de politieke avond de gelegenheid om zowel informeel te praten met de raadsleden als formeel de ruimte om in te spreken en mee te praten over de onderwerpen op de agenda. De eerste politiek avond is op dinsdagavond 14 februari.

Vanaf die datum zijn er geen normale commissie- en raadsvergaderingen meer, maar worden deze vergaderingen gecombineerd in de politieke avond, die elke twee weken plaatsvindt.

De politieke avond bestaat uit drie delen: - onderwerpen waarover de raad informatie verzamelt; de Informatiepunten; - onderwerpen waarover de raad een mening wil vormen; de Bespreekpunten; - en Besluitvorming.

Voorafgaand aan de officiële vergadering, vanaf 19.00 uur, is er een koffie-halfuurtje met de raadsleden. Iedereen die iets wil weten, kennis wil maken of iets wil meedelen aan een fractie of raadslid kan dan binnenlopen op het stadhuis en informeel tijdens een kopje koffie het gesprek aangaan met de lokale politiek.

Om 19.30 uur start dan de officiële vergadering. Deze begint met de behandeling van de informatiepunten. Het is hierbij de bedoeling dat de raadsleden meer informatie krijgen over het onderwerp van bijvoorbeeld deskundigen of van inwoners die hierover iets willen vragen of aandachtspunten en meningen willen inbrengen. Voor inwoners is er de gelegenheid om bij de raadsleden aan te schuiven en mee te praten. Op deze wijze kunnen de raadsleden zich goed laten informeren voordat zij een mening vormen en een besluit nemen.

Na de behandeling van het onderwerp besluit de raad of het stuk nog verder besproken moet worden of dat er meteen een besluit genomen kan worden. Het besluit kan dan in het derde deel van de vergadering genomen worden. Als het verder besproken moet worden schuift het punt door naar de volgende vergadering, twee weken later. Als het onderwerp als Bespreekpunt op de agenda staat is het in een vorige vergadering een Informatiepunt geweest en is de raad al geïnformeerd. Men heeft dan ook al op het onderwerp kunnen inspreken. Tijdens de bespreekronde kunnen de raadsleden hun mening geven en door een debat proberen elkaar te overtuigen. Na de debatronde vindt besluitvorming plaats.

Met deze vergaderwijze hoopt de gemeenteraad zich goed te kunnen laten informeren door de informatierondes en debatrondes voordat hij een besluit neemt. Inwoners kunnen dan,vooraf aan het beslismoment, hun stem laten horen. Eenvoudige onderwerpen kunnen hiermee op één avond worden afgerond en voor de moeilijkere vraagstukken is ruimte voor informatie-uitwisseling en debat.

De raad van Bolsward nodigt hierbij alle inwoners van Bolsward uit voor het koffie-halfuurtje en de vergadering op 14 februari! De onderwerpen, die tijdens deze politieke avond op de agenda staan, vindt u 10 dagen van te voren op de website www.bolsward.nl.