Productschap Margarine


07.02.2006

Energiebesparen met procesintegratie

MVO organiseert op 14 februari 2006 een bijeenkomst voor MVO-bedrijven waarop efficiencyverbetering centraal zal staan. Door tijdens het plannen rekening te houden met de warmte- en koudebehoefte van de verschillende batchprocessen, is het mogelijk om meer energie uit te wisselen en daardoor op energie te besparen.

Uitgangspunt is dat de gevraagde producten op het gewenste moment in de juiste hoeveelheden en kwaliteiten geleverd kunnen worden. Door de momenten waarop die productie plaatsvindt te schuiven ten opzichte van elkaar, ontstaan mogelijkheden om warmte en koude van het ene proces te benutten voor een ander proces.

Warmte en koude die niet rechtstreeks kan worden uitgewisseld, wordt gebufferd op temperaturen die aansluiten bij de warmte- en koudebehoefte van de processen. Omdat dit handmatig niet meer kan worden overzien, heeft A+ - dat tijdens deze bijeenkomst een presentatie zal verzorgen - software ontwikkeld waarmee die optimalisatie kan worden doorgerekend. Op weekbasis vraagt dit ongeveer een half uur om te komen tot een energetisch optimale planning. De besparingen die hiermee gerealiseerd kunnen worden, zijn nog niet gekwantificeerd, maar worden geschat op minimaal 5% van het totale energiegebruik.