Ingezonden persbericht


Delfts blauw kleurt Valentijnsdag

Op Valentijnsdag, dinsdag 14 februari, kunnen Delftenaren die vorig jaar voorwerpen hebben ingeleverd bij de kunstenaar Ni Haifeng hun object in porselein gegoten terugkrijgen. Vanaf 16.00 uur geeft Christiaan Mooiweer, wethouder van kunst en cultuur, in Museum Lambert van Meerten aan de Oude Delft 199 de Delfts blauwe voorwerpen uit de collectie terug aan de inwoners van Delft. Ook mensen die op deze dag jarig zijn, worden door de gemeente in het zonnetje gezet met een Delfts blauw cadeau.

In het Delftse kunstproject Of the Arrival and the Departure staat de herkomst van het Delfts Blauw, de geschiedenis van VOC en hoe het van oorsprong Chinees porselein eeuwen geleden in Delft terecht kwam centraal. Kunstenaar Ni Haifeng heeft vorig jaar alledaagse Delftse gebruiksvoorwerpen verzameld, variërend van een typmachine, een handschoen of een tube tandpasta, en deze naar China verscheept. Daar zijn ze in porselein gegoten en daarna zijn de 1500 replica's weer per schip terug naar Delft gekomen. De porseleinen voorwerpen zijn afgelopen maanden, samen met een videoverslag van de reis naar China en terug, tentoongesteld in museum Lambert van Meerten en worden nu door de gemeente teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaar.

Op Valentijnsdag, dinsdag 14 februari, vanaf 16.00 uur geeft wethouder Mooiweer in museum Lambert van Meerten aan de Oude Delft 199 de in porselein gegoten voorwerpen weg als cadeau aan mensen die vorig jaar wat hebben ingeleverd of aan mensen die op deze speciale dag jarig zijn. Ben jij een van die mensen, stuur dan een mailtje naar valentijn@delft.nl om je op te geven voor deze valentijnsactie.

Noot voor de redactie: (