Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Junior College Utrecht

8 februari 2006

Minister Van der Hoeven bezoekt Junior College Utrecht

Minister Van der Hoeven -van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap- bezoekt op dinsdag 14 februari het Junior College Utrecht. Het Junior College Utrecht biedt een uniek tweejarig onderwijsprogramma voor leerlingen uit 5 en 6 vwo met een bovengemiddelde interesse in bètavakken. De scholieren krijgen twee dagen per week les in de bètavakken op de campus van de universiteit. Het Junior College Utrecht werkt samen met 26 partnerscholen uit de regio Midden-Nederland. Voor alle inspanningen op het vlak van verhoging van de bèta-instroom ontvangt de Universiteit Utrecht 2,3 miljoen euro van het Platform Bèta-Techniek.

Werkbezoek minister

Minister Van der Hoeven maakt tijdens haar bezoek zelf kennis met de praktijk op het Junior College Utrecht (JCU). Zo bezoekt de minister twee klassen en spreekt zij met leerlingen en docenten over hun ervaringen. Tijdens het bezoek is ook aandacht voor de bredere problematiek van de lage instroom in bètaopleidingen in Nederland. De Utrechtse Bètafaculteit is de grootste bètafaculteit van Nederland. Daarom heeft de Universiteit Utrecht de ambitie om een bijdrage te leveren aan het nationale streven voor meer afgestudeerden in bètaopleidingen. Het JCU is hier een onderdeel van. De universiteit opende in 2005 ook de Utrecht School of Applied Science. Masterstudenten volgen hier onderwijs waarin de toepassingen van wetenschappelijke kennis in het bedrijfsleven en de (semi-) overheid centraal staan. Verder speelt de Universiteit Utrecht een leidende rol in de inhoudelijke vernieuwing van de bètavakken op het vwo. De komende drie jaar ondersteunt het Platform Bèta-Techniek de inspanningen van de Universiteit Utrecht met 2,3 miljoen euro uit het WO Sprint programma.

Junior College Utrecht

Het JCU heeft twee hoofddoelstellingen. Geselecteerde 5 en 6 vwo-leerlingen met bètatalent volgen op het JCU een interessant en uitdagend bètaprogramma. En het JCU biedt een laboratorium voor onderwijsvernieuwing voor het vwo-onderwijs en de Universiteit Utrecht. "Het JCU is een innoverend instituut binnen de landelijke vernieuwingsbewegingen van de bètavakken in het vwo en het WO," aldus directeur Sanne Tromp. "We experimenteren hier bijvoorbeeld met een module Nanoscience, die straks een plaats kan krijgen in het nieuwe Bètavak Natuur, Leven en Technologie." De meerwaarde ligt vooral in de integrale aanpak. Het JCU biedt alle vakken van beide N-profielen aan, namelijk: scheikunde, biologie, wiskunde en natuurkunde. De inbedding van het JCU in een internationale research universiteit biedt bovendien tal van mogelijkheden om in samenwerking met het vwo te werken aan onderwijsvernieuwing.

Noot voor de pers

Journalisten zijn van harte welkom het werkbezoek van minister Van der Hoeven bij te wonen. Aanmelding hiervoor kan tot maandag 13 februari, om 16.00 uur bij: drs. Soleanie Martis, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 2532411, s.c.c.martis@uu.nl

Website

www.jcu.uu.nl