DUTCH STATE TREASURY AGENCY

Nederlandse Staat introduceert nieuwe 2023-lening

Documentnummer : 2006-3, datum : 08-02-06

Dinsdag 14 februari veilt het Agentschap van het ministerie van Financiën een nieuwe lening met een looptijd van 17 jaar: de 'DSL 3,75% per 15 januari 2023'. Deze uitgifte maakt onderdeel uit van een strategie die erop is gericht om een nieuw liquide punt te creëren in het segment van de lange looptijden. De kenmerken van de nieuwe lening zijn hieronder weergegeven.

Looptijd: tot 15 januari 2023

Coupon: jaarlijks 3,75%, vanaf 2007

Uitgiftedatum: 14 februari 2006

Stortingsdatum: 17 februari 2006

Doelvolume: ¤ 1,5 tot 2,5 miljard

Totaal verwacht kapitaalmarktberoep in 2006: ¤ 28 tot 35 miljard

Op de dag van uitgifte om 10.00 uur maakt de Staat de prijs bekend waarop de Primary Dealers de lening kunnen afnemen. Bij de uitgifte wordt gebruik gemaakt van het toonbanksysteem. Tijdens de veiling kan de prijs doorlopend worden aangepast. De bekendmaking van de prijs gebeurt op de schermen van Amsterdam MTS (AMS), Reuters, DSTAMENU en Bloomberg DSTA. Professionele en particuliere beleggers kunnen deelnemen via de Primary Dealers. Deze staan vermeld op onze website. Ook de leningvoorwaarden zijn terug te vinden op onze website.

Tegelijk met de uitgifte van deze nieuwe lening stelt het Agentschap een strip- en destripfaciliteit beschikbaar, die het mogelijk maakt om de oude lening die eveneens afloopt op 15 januari 2023 om te zetten in de nieuwe lening. De hoofdsommen van de oude en de nieuwe 2023-lening zijn door-één-leverbaar (fungible). Coupons met dezelfde afloopdatum zijn al door-één-leverbaar. Beleggers kunnen de oude 2023-lening met een coupon van 7,5% strippen in aparte coupon strips en een hoofdsom strip en vervolgens uit deze strips de nieuwe 2023-lening met een coupon van 3,75% samenstellen. Om dit proces soepel te laten verlopen, wordt voor Primary Dealers de repo-faciliteit geopend voor de oude en de nieuwe lening, alsmede voor de hoofdsomstrip 2023. Deze faciliteit blijft open tot nader order.

Bij het omzetten van de oude lening in de nieuwe lening blijft een reeks coupon strips over. De nieuwe lening heeft immers een lagere coupon dan de oude lening: 3,75% versus 7,50%. Om te voorkomen dat een overschot aan coupon strips ontstaat, zal het Agentschap op de derde dinsdag van maart (21 maart) de Primary Dealers de mogelijkheid geven om te bieden op nieuw uit te geven hoofdsommen. Het maximale bedrag van nieuw uit te geven hoofdsommen bij deze veiling bedraagt 2,0 miljard euro. Bij het afnemen van de hoofdsommen ontstaat voor Primary Dealers de verplichting om een identiek nominaal bedrag aan de oude 2023-lening aan te bieden om te strippen. Het Agentschap zal deze oude lening en de aangekochte hoofdsom door middel van strippen en destrippen omvormen tot twee maal de nieuwe lening. Op voorwaarde dat een liquide benchmarkpunt wordt gerealiseerd en er voldoende vraag is, kan uitgifte van de hoofdsom in 2006 worden herhaald.