Gemeente Maassluis

Tentoonstelling 400 jaar betrekkingen Marokko-Nederland

Op 14 februari 2006 opent burgemeester J.A. Karssen een tentoonstelling in het kader van 400 jaar betrekkingen tussen Marokko en Nederland.
In 2005 hebben ruim 80 initiatiefnemers in zowel Marokko als Nederland activiteiten georganiseerd op het gebied van cultuur, media, onderwijs, economie, lifestyle, jeugd, samenleving, gezondheid, toerisme en sport.
Op initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is een fototentoonstelling gemaakt over de steden Berkane en Al Hoceima. In Al Hoceima is de voortgang van de wederopbouw van de Mohamed V school in beeld gebracht. De fototentoonstelling legt de focus op de gemeentelijke internationale samenwerking met Marokko en de activiteiten van Marokkaanse migrantenorganisaties en particulieren.

Een andere activiteit is een fotografieproject dat Marokko en Nederland visueel met elkaar verbindt. Nederlandse kinderen worden bekeken door de Marokkaanse ogen van fotograaf Ali Chraïbi. Marokkaanse kinderen worden in beeld gebracht door de Nederlandse fotografe Bernice Siewe.
De resultaten van deze fotografie-uitwisseling zijn vormgegeven in de prachtige tentoonstelling:
Dries & Driss, Katja & Kadija.
De foto's werden gemaakt in :
Bos & Lommer in Amsterdam
een wijk buiten de medina van Marrakech Woltersum, een plattelandsdorp in noordoost Groningen Rislane ,een plattelandsdorp in noordoost Marokko. Deze vier plaatsen hebben concrete en symbolische banden met elkaar. In het Amsterdamse stadsdeel Bos & Lommer wonen migranten die afkomstig zijn uit het noordoosten van Marokko. De steden Amsterdam en Marrakech tonen overeenkomsten; het zijn allebei steden die groot geworden zijn door de handel. Het zijn oude steden met een rijk verleden.
In de vier plaatsen werd gewerkt met professionele fotografen én kinderen. Hiermee wordt het project een rijk geheel: Marokko en Nederland, maar ook de stad en het platteland worden als leefomgeving visueel onderzocht door vele verschillende ogen. De kinderen focussen zich hierbij op hun spel en het familieleven. De fotografen verdiepen zich naast het familieleven ook in het openbare leven op de vier plekken.
Zo is een breed geschakeerd beeld ontstaan van de kenmerkende elementen van elk van die vier plekken. De tentoonstelling is na de opening te zien van 15 februari tot 9 maart in de hal en foyer van het stadhuis. Scholen en instellingen die geïnteresseerd zijn in de tentoonstelling Dries & Driss, Katja & Kadija kunnen deze in bruikleen krijgen .