Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister Van Ardenne bezoekt Bangladesh

Ministerie van Buitenlandse ZakenPersbericht

10 februari 2006

MINBZ: Minister van Ardenne bezoekt Bangladesh

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) bezoekt van 14 tot en met 16 februari Bangladesh, waarmee Nederland ruim 30 jaar een ontwikkelingsrelatie heeft. Het bezoek zal vooral in het teken staan van de noodzakelijke verbetering van goed bestuur en corruptiebestrijding en het belang van een beter ondernemings-klimaat en meer buitenlandse investeringen. Zwak bestuur, corruptie en mensenrechtenschendingen ondermijnen de resultaten die Bangladesh boekt bij armoedebestrijding en het realiseren van de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Bangladesh zal in 2006 op het gebied van goed bestuur, financieel beheer en corruptiebestrijding zichtbare verbeteringen moeten laten zien, om ook na 2006 te kunnen blijven rekenen op ontwikkelingshulp van Nederland.

Van Ardenne zal over deze onderwerpen spreken met premier Begum Khaleda Zia van Bangladesh en de ministers van Buitenlandse Zaken en van Financiën. Daarnaast bezoekt zij met de Bengaalse minister voor Water enkele plaatsen aan de zuidkust van Bangladesh, om te horen en zien hoe de lokale bevolking hier mede zorg draagt voor het waterbeheer. In het gebied zijn grote stukken land ingepolderd, waardoor het mogelijk is om de landlozen een stukje grond te geven. Beide ministers zullen tijdens hun bezoek een aantal landeigendomsbewijzen uitreiken. Deze bewijzen zijn van groot belang voor de mensen om zelf in hun inkomen te voorzien, danwel om zelf te ondernemen.

Nederland wil in Bangladesh in samenwerking met niet-gouvernementele organisaties een extra inzet plegen om meer mensen te helpen aan schoon drinkwater en aan sanitaire voorzieningen, en meer kinderen in de klas te krijgen.

Voet