LTO Noord

Ophokken per 1 maart bijna zeker

Het is bijna zeker dat pluimvee met vrije uitloop en hobbyvogels per 1 maart weer tijdelijk opgehokt moeten worden. De datum kan zelfs nog vervroegd worden, als de vogeltrek dat nodig maakt. Dit zei minister Veerman van LNV afgelopen donderdag (9 februari) in de Tweede Kamer.

Voor de langere termijn zet LNV in op vaccinatie tegen het hoogpathogene H5N1-vogelgriepvirus. LTO dringt er bij LNV op aan om bondgenoten te zoeken in Europa, zoals Frankrijk dat nadenkt over vaccinatie van eenden. EU-steun is namelijk cruciaal om de afzet van vlees en eieren van geënt pluimvee in de EU te garanderen.

De EU kan mogelijk rond 1 maart instemmen met een Nederlands vaccinatieplan, en de vaccinatie van uitloopkippen zou dan snel kunnen starten.

De vogelgriepdreiging is toegenomen nadat de OIE op 7 februari vogelgriep in Nigeria bevestigde. Het virus maakt hier waarschijnlijk rond 10 januari al slachtoffers onder kippen, en de kans is groot dat het virus ook in andere delen van West-Afrika al actief is. In dit gebied zitten trekvogels die âs zomers in West-Europa broeden. Algemeen wordt verwacht dat wanneer het H5N1-virus eenmaal binnen is, het zich zal handhaven in de natuur. Uitlooppluimvee zal vanaf dan steeds ingeënt moeten zijn. Zo niet, dan zal dat pluimvee binnen moeten blijven.

Klaas Johan Osinga

LTO Noord

Zaterdag 11 februari 2006