LTO Noord

Update vogelgriep 13 februari 2006

Eurazië

Het hoogpathogene H5N1 vogelgriepvirus is in de EU aangetoond in zwanen in Griekenland, Italië en vermoedelijk Slovenië.

In Griekenland is afgelopen donderdag bij drie vogels in het noorden van het land, nabij Thessaloniki, het H5N1-virus vastgesteld. Op het eiland Skyros is een gans gevonden met H5 vogelgriep.

In Zuid-Italië (Puglia (Taranto) and Calabria (zuid-Italië)) en op Sicilië (nabij Ragusa) zijn tientallen dode zwanen gevonden. Op Sicilië waren zeker 3 vogels besmet met het hoogpathogene H5N1 vogelgriepvirus. In zowel Puglia en Calabria waren in ieder geval één zwaan besmet. Dit aldus het referentielaboratorium in Padua. De zwanen waren volgens de Italiaanse minister van Volksgezondheid Francesco Storace afkomstig van de Balkan. Zie voor een kaart van Ragusa:

www.italianmade.com/foods/subcat-info23020.cfm, en van Italië: www.big-italy-map.co.uk/

In Slovenië werd een dode zwaan gevonden op 15 km van de Oostenrijkse grens. Carinthië heeft maatregelen getroffen tegen mogelijk insleep vanuit Slovenië.

Het H5N1-virus heeft ook Bulgarije bereikt, waar de authoriteiten een gebied vlakbij Roemenië hebben afgesloten. Roemenië meldde een verdenking van vogelgriep in het dorp Cetate, 500 km ten westen van de Donaudelta. Zie voor een kaart:

www.world-gazetteer.com/wg.php?x=&men=gmap&lng=en&dat=32&geo=-182&srt= npan&col=aohdq

Azerbeidzjan meldde afgelopen vrijdag (10 februari) de vondst van hoogpathogeen H5N1 vogelgriep in 'wilde vogels' nabij de Kaspische zee. Voor een kaart, zie:

www.world-gazetteer.com/wg.php?x=&men=gmap&lng=en&dat=32&geo=-26&srt=n pan&col=aohdq

De FAO (voedsel- en landbouworganisatie van de VN) gelooft dat zwanen op trek zijn vanuit Rusland naar Europa.

In Nederland gaat het ministerie van LNV in de week van 19 februari praten met de Europese Commissie over plannen om uitloop- en hobbypluimvee in te enten tegen H5N1 vogelgriep. De mogelijkheid bestaat dat Frankrijk ook een plan indiend om eenden in te enten. Als de EU toestemming verleend - mogelijk rond 1 maart - zou het inenten redelijk snel kunnen starten. Het duurt na een inenting minimaal 14 dagen voordat een dier voldoende immuniteit heeft opgebouwd. Bovendien moet vaccinatie na ongeveer vier weken herhaald worden voor een langer durende bescherming. Nederland gaat daarom uitloop- en hobbypluimvee vermoedelijk vanaf 1 maart, afhankelijk van de ontwikkelingen eerder, weer ophokken.

Een eventuele compartimentalisatie van Nederland, nu H5N1 virus in de EU is gevonden, zou kunnen na toestemming door de EU. Pluimveehouders wordt aangeraden zeer oplettend te zijn, en onderlinge contacten en met wilde vogels en hobbypluimvee tot een minimum te beperken. Tevens dienen transportbewegingen tot een minimum beperkt te worden. Met het oog op wat hopelijk niet komt, zijn voldoende voervoorraden en mestopslag van groot belang. Voer en drinkwater dienen afgeschermd te zijn van wilde vogels.

Het Verenigd Koninkrijk heeft in november een register geopend om een beeld te krijgen van wie meer dan 50 stuks pluimvee houdt. Er zijn tot dusver 5000 aanmeldingen ontvangen; het aantal groeit met ongeveer 200 per dag. Schattingen geven aan dat het land zeker 250.000 mensen telt die minder dan 50 kippen houden.

Oost-Azië

Het aantal mensen dat in Indonesië is overleden aan vogelgriep is opgelopen tot achttien. Twee vrouwen die vorige week overleden, waren besmet met H5N1. De oorzaak van een ander sterfgeval wordt nog onderzocht.

China meldde een uitbraak van H5N1 hoogpathogeen vogelgriep in de Noordelijke provincie Shanxi. 35 mensen werden onder huisarrest geplaatst nadat 15.000 kippen doodgingen. De autoriteiten hebben in de omgeving van het besmette bedrijf 188.000 kippen geruimd.

In de oostelijke provincie Fujian is een vrouw ziek geworden van vogelgriep. Haar situatie is stabiel. De overheid heeft in haar omgeving 319 vogels getest op vogelgriep, maar het virus niet in pluimvee kunnen aantonen.

De WHO stelt dat vogelgriep endemisch geworden is in grote delen van China.

Afrika

In Noord-Nigeria (Kaduna) wacht men op de uitslag van testen op bloedmonsters genomen bij twee jongetjes die mogelijk vogelgriepsymptomen hebben. Er zijn nog meer geruchten over ziektegevallen, maar tot dusver zijn er geen bevestigingen van mensen in Afrika met vogelgriep.

Volgens de Nigeriaanse regering zijn er tot nu toe 4 uitbraken in twee locaties in pluimvee. Internationaal is nog maar één uitbraak 'erkend'. Er zouden echter al sinds half januari tienduizenden kippen dood gegaan zijn. De regering zou bedrijven hebben afgesloten en zijn gestart met ruimingen van pluimvee, waarbij de veehouders een vergoeding beloofd wordt. Zaterdag 11 feb. waren er ook geruchten over dode kippen in Lagos, in Zuid-Nigeria.

De BBC World Service stelde gisteravond dat de regering van Nigeria duidelijk overvallen lijkt door de vogelgriep, omdat er geen duidelijkheid gegeven kan worden over de situatie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is ongerust over de verkoop in de lokale markten van dode kippen, die mogelijk aan vogelgriep zijn doodgegaan. Mensen zouden van het eten van (niet voldoende verhit, minimaal 70 graden) kippenvlees vogelgriep kunnen krijgen. De WHO heeft daarom opgeroepen tot een grote publiciteitscampagne.

De voorzitter van de Kano Poultry Farmers' Association, Auwalu Haruna, beschuldigde de autoriteiten van traag optreden: "bij ons zijn al 30 boerderijen besmet, en dat aantal neemt nog toe. Alleen gisteren gingen er 40.000 kippen dood op de Phed Farm". Er is ook discussie over hoe vogelgriep in Nigeria gekomen is, sommigen geven de schuld aan de handel in pluimvee, anderen wijzen op trekvogels. Het referentielaboratorium in Padua, Italië, stelt dat het in Nigeria aangetoonde virus sterk overeenkomt met dat eerder aangetroffen werd in Turkije en (in april 2005) bij het meer van Qinghai in China.

Benin, Angola, Mali, Guinea, Kameroen, Tsjaad, Ghana en Niger hebben de import van pluimvee(producten) uit Nigeria verboden. Uit deze en andere Afrikaanse landen zijn geen berichten over uitbraken van vogelgriep ontvangen.

FAO/OIE, Frankrijk en Duitsland sturen samen een groep deskundigen naar Nigeria om het West-Afrikaanse land te helpen in de strijd tegen de vogelgriep, die daar afgelopen week werd vastgesteld. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Douste-Blazy, zaterdag bekendgemaakt.

Wereld

De ministers van financiën van de G8, de groep van grootste industrielanden ter wereld, hebben tijdens hun bijeenkomst in Moskou de rijke landen opgeroepen om de arme te helpen bij de strijd tegen vogelgriep.

Een onderzoeker van de WHO stelde afgelopen vrijdag dat van de vier subgroepen van het hoogpathogene H5N1 vogelgriepvirus, er maar één door trekvogels verspreid lijkt te worden.

Klaas Johan Osinga, LTO Noord

Klik hier voor overzicht ziektegevallen en overige zaken

Maandag 13 februari 2006