Ingezonden persbericht


Supermarkten en tankshops verzetten zich tegen terugdraaien vrije verkoop zelfzorggeneesmiddelen

De supermarkten, tankshops en gemakswinkels verzetten zich tegen een dreigende inperking van hun mogelijkheid om zelfzorggeneesmiddelen, die volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen daarvoor in aanmerking komen, te verkopen. Zij doen een dringend beroep op de Tweede Kamer om akkoord te gaan met het voorstel van minister Hoogervorst om de vrije verkoop van zelfzorggeneesmiddelen juist te verruimen. Zij noemen het onbegrijpelijk, dat enkele fracties nu ineens de huidige verkoop van bijvoorbeeld aspirientjes en hoestdranken uit onder meer supermarkten en tankshops willen weren. "Dat staat haaks op het voorstel van minister Hoogervorst om de vrije verkoop van zelfzorggeneesmiddelen juist te verruimen".

Dit schrijven de brancheorganisaties CBL (supermarkten) en VNPI (tankshops) en de gemakswinkels in een brief aan de Tweede Kamer. Deze week behandelt de Kamer het voorstel van het kabinet voor een nieuwe geneesmiddelenwet.

CBL, VNPI en de gemakswinkels wijzen er in hun brief op, dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen bepaalt of zelfzorggeneesmiddelen veilig zijn voor gebruik en vrij verkocht mogen worden. En via de bijsluiter kan de consument zelf vaststellen of hij het middel kan gebruiken. Bovendien gaat het om eenvoudige middelen zoals hoestdrank, neusdruppels en vitamines en niet om middelen die ernstige bijwerkingen kunnen hebben zoals cholesterolverlagers en bloedverdunners die uitsluitend in de apotheek mogen worden verkocht.

Het voorstel van CDA-kamerlid Buijs om naast de zelfzorggeneesmiddelen en de apotheekmiddelen ook nog een derde categorie zelfzorggeneesmiddelen in te voeren die uitsluitend in apotheken en drogisterijen mogen worden verkocht noemen CBL en VNPI 'absurd' en 'volstrekt overbodig'. 'Daarmee sluit hij zijn ogen voor het feit, dat onze leden sinds jaar en dag hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid en bescherming van de consument buitengewoon serieus nemen' aldus CBL-directeur Theo Roos. Daarnaast hebben de brancheorganisaties aanvullende regels opgesteld voor een verantwoorde verkoop van zelfzorggeneesmiddelen, wordt voor het winkelpersoneel een speciale instructiefilm gemaakt en voor de klanten extra informatie ontwikkeld. Maar los hiervan is volgens CBL en VNPI tot nu toe volstrekt niet gebleken, dat de vrije verkoop van zelfzorggeneesmiddelen tot problemen leidt. In plaats daarvan zijn deze middelen juist in steeds meer EU-landen in de vrije verkoop en in zelfbediening verkrijgbaar.



Ingezonden persbericht