Universiteit Twente

UT en energiebedrijven gaan onderzoek doen naar conditie gasdistributieleidingen

Samen met vier Nederlandse energiebedrijven gaat de Universiteit Twente onderzoek doen naar de faal- en verouderingsprocessen in kunststof leidingen voor gasdistributie. Het onderzoek moet duidelijkheid geven over de conditie en de resterende levensduur van de 20.000 kilometer PVC-leidingen, die vaak tientallen jaren oud zijn. Het wordt geleid door prof. Mannes Wolters en prof. Remko Akkerman van de faculteit Construerende Technische Wetenschappen en het Institute for Mechanics, Processes and Control Twente (IMPACT) van de UT.

Met het onderzoek willen de energiebedrijven Continuon, Essent Netwerk, Eneco Netbeheer en Cogas Energie, op initiatief van Continuon, actief bijdragen aan een veilig en betrouwbaar gasdistributienet, ook op lange termijn. Het moet daarom meer inzicht geven in het lange termijn gedrag van het materiaal hard PVC. Van dit materiaal is een zesde van het totale Nederlandse gasdistributiesysteem, dat 120.000 kilometer beslaat, gemaakt. Nederland neemt hierin een unieke positie in; meestal wordt polyetheen gebruikt als kunststof voor leidingen. Problemen met het hard PVC treden, ook na inmiddels 30 tot 40 jaar gebruik, nauwelijks op. Of het materiaal echter ook na 50 jaar, de levensduur waarop het oorspronkelijk is ontworpen, nog veilig en betrouwbaar is te gebruiken, moet het nu gestarte promotie-onderzoek aan de UT uitwijzen. Vervanging zou honderden miljoenen euro's kosten, zodat gecontroleerd en verantwoord uitstel ervan een economisch en maatschappelijk interessante optie is. Op dit moment ontbreekt hiervoor echter de kennis.

Rekenmodellen van het mechanisch gedrag, samen met geavanceerde experimentele technieken, zullen daarom meer inzicht moeten geven in de faal- en verouderingsprocessen in het materiaal. Met de uitkomsten van het onderzoek verwachten de projectpartners de huidige conditie van de buizen in kaart te kunnen brengen en uitspraken te kunnen doen over de restlevensduur van het kunststof. Ook voor de analyse van andere kunststofmaterialen dan hard-PVC gaat het onderzoek kansen bieden.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door ir. Roy Visser en begeleid door prof.dr.ir. Mannes Wolters, hoogleraar Gastechnologie en prof.dr.ir. Remko Akkerman, hoogleraar Productietechniek. Het maakt deel uit van het Institute for Mechanics, Processes and Control Twente (IMPACT). Betrokken bij het onderzoek is ook Kiwa, kennisleverancier op het gebied van water- en gastechnologie. Kiwa verzorgt de brugfunctie tussen de werelden van de gas- en waterdistributie.

Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 14-02-2006 09:59:58 door Webmaster