BedrijfsautoRAI

MAN zwaartransporttrekkers voor Van der Vlist

(2/14/2006)
Vrij kort na elkaar heeft Van der Vlist Speciaal en Zwaartransport BV in Groot-Ammers twee nieuwe, zeer zware trekkers van MAN in gebruik genomen. Ze zijn volledig uit standaardcomponenten opgebouwd bij de MAN fabriek in Wenen.
Het gaat om een TGA 41.660 8x4/4 BBS met D2840 V10 Common Rail-motor van 660 pk en een TGA 41.530 8x4/4 BLS met 530 pk vermogen. Ze zijn goedgekeurd voor treingewichten tot 250, respectievelijk 160 ton en uitgerust met XXL cabine.

De 18,3 liter V10 motor geeft in het gebied tussen 1.000 en 1.600 t.p.m. een koppel van 2.700 Nm af. Dit enorme vermogen wordt via een automatisch geschakelde TipMatic versnellingsbak met 12 gangen, een WSK 440 koppelomvormer en MAN naafreductieassen duurzaam op de aangedreven wielen overgebracht. De geïntegreerde retarder levert al bij zeer lage rijsnelheden het volle remvermogen. Zo ontlast hij het hoofdremsysteem en kan er ook met zeer zware lasten probleemloos gemanoeuvreerd worden.

De 530 pk Common Rail-motor van de andere trekker levert een koppel van maximaal 2.400 Nm en is gecombineerd met een handgeschakelde 16-versnellingsbak

MAN Europees marktleider zwaartransporttrekkers MAN bouwt als enige zijn zwaartransporttrekkers geheel met standaard componenten op. Dit is mogelijk door het modulaire âbouwdoossysteemâ van MAN Nutzfahrzeuge. Voor de transportondernemer biedt deze manier van bouwen verscheidene voordelen. Zo is het productieproces vergaand geoptimaliseerd, wat tot topkwaliteit leidt â hetgeen van het allergrootste belang is in dit segment. Ook kan er sneller geleverd worden en blijven de kosten beperkt doordat er geen speciale componenten nodig zijn.

Sinds de introductie van de 660 pk motor, begin 2004, heeft de MAN fabriek in Wenen al meer dan 140 zwaartransporttrekkers met deze krachtbron afgeleverd: gemiddeld één per week. MAN is dan ook Europees marktleider op het gebied van zwaartransporttrekkers.

Van der Vlist Speciaal en Zwaartransport BV
Van der Vlist BV, opgericht in 1930, is één van de toonaangevende bedrijven die in en vanuit Nederland op dit vlak actief zijn. Van der Vlist als groep telt 25 vestigingen in circa 20 landen en heeft rond de 500 medewerkers in dienst. De nieuwe TGA trekkers worden ingezet bij het vervoer met diepladers of modulaire opleggers van zeer grote en zware machines zoals die gebruikt worden in de wegenbouw, maar ook voor het vervoer van bijvoorbeeld transformatoren, generatoren en windmolens in binnen- en buitenland. De twee voertuigen zijn geleverd door MAN dealer ROSIERVANDENBOSCH in De Meern.