Gemeente Amsterdam

Artikel

14 februari 2006

Om te zorgen voor goede sporthallen, jongerencentra en buurthuizen is de komende vijf jaar 251 miljoen euro nodig. Dit blijkt uit het Programma Maatschappelijke Investeringen (PMI). In het PMI staan de sociale voorzieningen waarin, tussen 2006 en 2010, in Amsterdam moet worden geïnvesteerd. Van dit bedrag is 163 miljoen beschikbaar uit huuropbrengsten en moet 88 miljoen eenmalig door de gemeente Amsterdam worden betaald.

Concreet betekenen de plannen dat * de ouder/kindzorg beter moet worden georganiseerd; * er in Amsterdam meer brede basisscholen komen waarin onderwijs, welzijn en zorgtaken samenkomen; * het aantal voorschool peuterspeelzalen die taal- en leerachterstanden tegengaan fors wordt uitgebreid (het gaat om een toevoeging van ongeveer 43 accommodaties); * er veel aandacht uitgaat naar het investeren in tieners en jongeren door het opknappen en de nieuwbouw van jongerencentra (het gaat in totaal om 26 projecten); * buurthuizen een opknapbeurt krijgen of worden vervangen door nieuwe multifunctionele accommodaties die een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van de sociale cohesie (hier gaat het om 32 projecten); * het langer zelfstandig wonen door ouderen wordt gestimuleerd door een netwerk aan voorzieningen op het gebied van welzijn en zorg (waaronder ongeveer 28 zorgsteunpunten); * het aantal binnensportaccommodaties in Amsterdam wordt uitgebreid of aanwezige accommodaties in kwaliteit worden verbeterd.

Samenwerking stad en stadsdelen In het afgelopen jaar hebben centrale stad en stadsdelen samengewerkt aan het opstellen van het PMI. Hiermee is voor het eerst een samenhangende en meerjarige investeringsopgave van een groot aantal maatschappelijke accommodaties voorhanden. Een overzicht dat verder reikt dan het optellen van wat er al is, wat vernieuwd moet worden en wat extra nodig is voor de periode 2006-2010, maar dat actief inspeelt op maatschappelijke ontwikkelingen en veranderende vragen en behoeften uit de samenleving.

Politieke keuzes: Lijsttrekkersdebat op 15 februari in De Balie Over het verschijnen van het PMI wordt er door De Balie op woensdag 15 februari van 14.00 tot 16.00 uur een Lijsttrekkersdebat georganiseerd.

Pb-018