Deltion College


Zwolle zet mes niet in studies

14 FEBRUARI 2006 - ZWOLLE - Een leerlingenstop voor bepaalde opleidingen of zelfs het afschaffen van studies levert geen bijdrage aan de strijd tegen werkloosheid onder jongeren. Dat is de stellige overtuiging van de mbo-reuzen Landstede en Deltion College in Zwolle. Ze voelen veel meer voor een strakkere aanpak van voortijdige uitval.

Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, opperde gisteren dat scholen moeten stoppen met het opleiden voor werkloosheid. Hij bepleitte een leerlingenstop, met name bij opleidingen mode, theater, communicatie en sport. Volgens hem is er voor leerlingen van deze opleidingen te weinig toekomstperspectief. `Flauwekul', vindt Ron Akkerman, bestuursvoorzitter van het Deltion College. `Het is onmogelijk vier jaar vooruit te kijken in deze dynamische samenleving. Je kunt niet regisseren waar jongeren terecht komen. Een deel belandt heel ergens anders dan waarvoor ze zijn opgeleid. Het werkelijke probleem schuilt in de voortijdige uitval. Díe moeten we bestrijden. Ook moeten we ervoor zorgen dat meer leerlingen doorstromen naar hogere niveaus. Jongeren hebben een startkwalificatie nodig op de arbeidsmarkt.' Hendrik Hoogmoed, bestuurslid van Landstede, is het ook niet eens met De Boer. `De banen van vandaag zijn niet die van morgen.' Volgens de Landstede-bestuurder heeft vrijwel geen enkele zestienjarige een precies beeld van zijn eigen toekomst: `Het onderwijs heeft als taak het mooiste uit de mensen te halen, hun talenten te ontwikkelen om ze een plekje in de samenleving te laten vinden.' Hij ziet niets in het beëindigen van bepaalde opleidingen of het instellen van een leerlingenstop. `Kijk maar eens naar de personeelsadvertenties. Driekwart van de eisen die daarin staan heeft niets te maken met de beroepskwaliteit in engere zin. Veel meer gaat het om sociale, communicatieve en andere vaardigheden. Daarin moeten jongeren zich dus ontwikkelen, bijvoorbeeld op school.' Hoogmoed voelt zich in zijn mening gesterkt door de cijfers van de - populaire - opleiding Sport en Bewegen, die De Boer juist onder vuur neemt. `Zeventig procent van onze studenten stroomt door naar het hoger beroepsonderwijs. Als dat geen succes is, weet ik het ook niet meer.

Arbeidsmarkt

Meer afstemming op de arbeidsmarkt en niet opleiden tot werkloosheid is het credo van Hans de Boer, voorzitter van Taskforce Jeugdwerkloosheid. Ron Akkerman, voorzitter van het College van Bestuur van Deltion vindt dat De Boer hiermee een verkeerd beeld van het middelbaar beroepsonderwijs schetst. `Die afstemming is er al. Juist de regionale opleidingencentra zijn hard bezig de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Zij staan midden in het werkveld. Niet voor niets dat al onze opleidingen al overleg voeren met het bedrijfsleven om te zorgen dat wij mensen opleiden waar de markt op zit te wachten.'

Datum: 14-02-2006

---