ECABO start exameninstituut financiële dienstverlening

Ecabo

Op verzoek van de ROC's wil ECABO een exameninstituut oprichten, dat mbo'ers diplomeert voor werk in de financiële dienstverlening. Een race tegen de klok, de eerste examens moeten al in mei worden afgenomen.

Op 1 januari trad de Wet financiële dienstverlening (Wfd) in werking. Sinds dat moment moet iedereen die in de financiële adviespraktijk werkt een vergunning hebben. Zo'n vergunning wordt alleen verstrekt aan mensen die zijn geëxamineerd door een instituut dat daarvoor is erkend door het ministerie van Financiën.

De onderwijsinstellingen voor mbo en hbo willen graag dat de studenten van hun financiële opleidingen ook met een Wfd-diploma van school kunnen gaan. Het ministerie van Financiën erkent de mbo-examens echter niet in het kader van de Wfd. Op verzoek van de mbo-instellingen heeft ECABO daarom bij het ministerie een aanvraag tot erkenning ingediend voor een exameninstituut, met de naam Exameninstituut Beroepsonderwijs Financiële Sector, EBFS. Mbo- en hbo-instellingen kunnen hun kandidaten daar laten examineren.

In eerste instantie biedt EBFS die modules van de Wfd aan, die ook als certificeerbare eenheid in de kwalificatie Commercieel Medewerker Bank- en Verzekeringswezen zijn opgenomen. Dat zijn:

- de Basismodule

- Schade

- Consumptief krediet.
Voor de overige modules ontwikkelt EBFS de examens in een later stadium.

ECABO wil met EBFS zorgen voor een goede aansluiting met het praktijkleren en -examineren, en voor betaalbare examens. EBFS kent geen winstoogmerk, en streeft naar een prijs per kandidaat die beduidend lager ligt dan die van commerciële exameninstituten. Daarom wordt op vaste momenten geëxamineerd, en zoveel mogelijk in grote groepen. ROC's moeten daartoe met elkaar samenwerken. Kleinere groepen en flexibele examinering via het beeldscherm worden echter ook mogelijk, al zullen de tarieven hiervan hoger liggen vanwege de hogere kostprijs. De EBFS-examens zullen voldoen aan de standaarden van het KwaliteitsCentrum Examinering, het KCE.

De bedrijfsvoering van de stichting EBFS wordt in handen gelegd van ECABO. Het streven is om al in mei 2006 de eerste examens af te nemen. EBFS wil van meet af aan ook individuele 'assessments' afnemen die eveneens tot diplomering kunnen leiden. Daarbij wordt gekeken naar de mate van kennis en ervaring van de persoon. Steun voor de Erkenning van Verworven Competenties (EVC) door ECABO is al verkregen bij de brancheorganisaties NBVA en NVA. De drie organisaties ontwikkelden samen de 'Wfd-competentiescan'. Dienstverleners kunnen aan de hand van deze online vragenlijst bepalen of een EVC-traject voor hen een passend alternatief is voor het 'klassieke' examen. De Wfd-competentiescan is te vinden op www.wfd-competentiescan.nl.


-----
Noot voor redactie,