Politie Groningen

Persberichten dinsdag 14 februari 2006

Provincie Groningen, 14-02-2006

Groningen: grote hoeveelheid gevonden jassen Bij het politiebureau aan de Rademarkt in Groningen zijn twaalf zakken met jassen afgegeven. De jassen zijn de afgelopen twee weken blijven liggen bij horecagelegenheden aan de Zuidzijde van de Grote Markt. Mogelijke eigenaars van de jassen kunnen zich melden aan de Rademarkt.

Groningen: item overval Stoepemaheerd in Opsporing Verzocht doorgeschoven naar 21 februari 2006. Het item over de gewapende overval op de Zeeman aan de Stoepemaheerd in Groningen wordt doorgeschoven naar de volgende week. Het programma was al aardig vol en omdat Opsporing Verzocht redelijk wat concurrentie verwacht van de Olympische spelen op het vaste kanaal, Nederland 2, is besloten de uitzendingen voor deze en de komende week beperkt te houden. Eerder werd gemeld dat de uitzending op dinsdag 14 februari was. Overigens wordt Opsporing verzocht tijdens de Olympische spelen tijdelijk uitgezonden via Nederland 1.

Groningen: verkeerscontroles

De politie heeft maandagmiddag 18 bekeuringen uitgereikt aan de Verlengde Hereweg in Groningen. 14 bekeuringen voor het negeren van rood licht, 2 voor het niet dragen van de veiligheidsgordel en nog 2 voor overige overtredingen. In totaal waren bij de controle 600 motorvoertuigen en 350 fietsers betrokken.

Aan de Veemarktstraat in Groningen zijn maandagmiddag 15 bekeuringen uitgereikt voor het niet dragen van de veiligheidsgordel. Bij deze controle waren 460 motorvoertuigen betrokken.

Groningen: harddrugs in beslag genomen

Een 19-jarige en een 21-jarige man, beiden uit Groningen, zijn dinsdagochtend op het Kardingeplein aangehouden tijdens een routinecontrole. Agenten roken tijdens de controle een indringende henneplucht. Hierop moesten de mannen verdovende middelen afgeven en doorzochten de agenten de auto. Bij de controle werden 127 XTC-pillen aangetroffen. Beide mannen zijn voor onderzoek ingesloten.

Groningen: alcomobilist aangehouden

Een 33-jarige automobilist uit Groningen is dinsdagochtend in de Idastraat aangehouden voor rijden onder invloed. Een blaastest wees uit dat de man een alcoholpromillage van 1,1 in zijn bloed had. De politie heeft een proces-verbaal opgemaakt.

Nieuwe Pekela: vrachtauto en bestelauto in botsing

Een 41-jarige man uit Drachten is maandagochtend op de N367 bij Nieuwe Pekela gewond geraakt. Het bestelbusje waarin de man reed, werd geraakt door een vrachtwagen. De 49-jarige vrachtwagenbestuurder uit Nieuw Buinen verleende geen voorrang, toen hij van de N366 afkwam. De bestuurder van de bestelauto raakte door de aanrijding de macht over het stuur kwijt en kwam tot stilstand in de berm. Hij werd met nek- en rugklachten overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Westerlee: rijbewijs ingevorderd

De politie heeft maandagmorgen op de Emergoweg in Westerlee het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige automobiliste uit Oude Pekela. Agenten zagen de vrouw met een snelheid van 120 km/uur rijden, waar 60 km/uur is toegestaan. De politie maakt proces-verbaal op.

Winschoten: snelheidscontrole bij wegwerkzaamheden

De politie heeft maandagmiddag op de A7 ter hoogte van Winschoten meerdere malen snelheidscontroles gehouden. In totaal zijn 269 overtredingen geconstateerd. Ter plaatse geldt een snelheidslimiet van 70 km/uur in verband met wegwerkzaamheden. Wegwerkers zijn slechts 2 meter naast de rijbaan bezig met reparaties aan het wegdek. Desondanks zijn overtredingen geconstateerd tot 132 km/uur. Dit levert gevaar op voor de wegwerkers. Tijdens de controles zijn 2198 voertuigen gepasseerd.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft maandag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Midwolda, Hoofdstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 124, aantal overtredingen: 29, hoogst gemeten snelheid: 83 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Ten Boer, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 1320, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 121 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Zuidhorn: vier gestolen fietsen boven water bij start fietsproject

De basiseenheid Zuidhorn is maandag gestart met een opsporingsproject rondom fietsendiefstal. Gedurende een half jaar wordt er intensief aandacht besteed aan deze vorm van criminaliteit. Er wordt gewerkt volgens de Siardaanse methode, ontwikkeld door een jeugdagent in Groningen. De controles leverden bij het NS-Station in Zuidhorn drie gestolen fietsen op die in het landelijk opsporingsregister voorkwamen. De fietsen waren respectievelijk gestolen in Nijmegen, Den Haag en Utrecht. In Sauwerd werd eveneens een fiets aangetroffen die volgens de kenmerken gestolen moet zijn. Van deze fiets kon niet meteen de rechtmatige eigenaar worden opgespoord. De fietsen zij n voor nader onderzoek in beslag genomen.

Het opsporingsproject is erop gericht om meer daders van fietsdiefstallen op te sporen, alsmede helers, dat zijn zij die een fiets voor een habbekrats kopen en daardoor het diefstalcircuit in stand houden. Immers: zonder heler geen steler. Daarnaast is het ook de bedoeling om meer fietsen terug te bezorgen bij slachtoffers. In die zin is het belangrijk dat mensen aangifte doen als hun fiets is gestolen. De fiets wordt daardoor landelijk geregistreerd in een politieregister. Dit project wordt voor een belangrijk deel uitgevoerd door de buurt- en jeugdagenten. Tevens zullen tijdens de normale surveillances geregeld steekproeven worden genomen. Burgers worden opgeroepen om verdachte omstandigheden te melden via 0900-8844.