Politie Midden- en West Brabant

Politie Midden en West rabant telefonisch goed bereikbaar

TILBURG, 14 februari 2006

TILBURG: De snelheid van beantwoording van het Landelijk Telefoonnummer Politie (LTP) is in de politieregio Midden en West Brabant opnieuw verbeterd. 83 procent van de gesprekken wordt binnen 20 seconden beantwoord en 93 procent binnen 45 seconden. Het servicenummer 0900-8844 (geen spoed, wel politie) werd eind vorig jaar onderzocht en uit de analyse van het onderzoeksbureau Telan blijkt dat de politie Midden en West Brabant gemiddeld een rapportcijfer 8 krijgt. Daarmee voldeed de politie ook in 2005 aan de streefwaarde, zoals afgesproken in het Landelijk Kader (prestatiecontract) met de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie. De regio presteerde op nagenoeg alle punten beter dan het landelijke gemiddelde.

Het LTP werd beoordeeld op zes onderdelen: contact, informatie, probleemstelling, actiepunten, afsluiting en professionaliteit. Uit het onderzoek blijkt dat de professionaliteit van medewerkers van 0900-8844 bijna optimaal is. Voor het wisselen van informatie is het rapportcijfer een 9,5, het luisteren en de interesse waarmee wordt geluisterd is een 9 waard.

Verbeterpunten

Het onderzoek geeft ook aan waar verbetering mogelijk is. Er is nog te vaak sprake van langdurig doorverbinden. In 43 procent van de gevallen kon binnen 30 seconden met de juiste persoon worden doorverbonden. Ook de afsluiting van het gesprek kan nog beter.

Kwaliteit

De politie Midden en West Brabant hecht veel waarde aan een bereikbare en beschikbare politie voor de inwoners van de regio. Een van de maatregelen die in dat kader is genomen, is dat burgers die aan de balie of telefonisch contact hebben met de politie nu en in de toekomst te woord worden gestaan door speciaal voor deze werkzaamheden opgeleid servicepersoneel.

Het korps gaat hiervoor extra medewerkers aantrekken. Begin 2006 is de eerste groep van 32 nieuwe servicemedewerkers gestart met een intensieve opleiding. In maart en april zullen circa 60 nieuwe collegas volgen. Ook de zittende medewerkers krijgen een (verkorte) opleiding.

LTP

Het LTP 0900-8844 is in september 2000 ingevoerd om de bereikbaarheid van de politie te vergroten en de afhandeling van de gesprekken te optimaliseren. 0900-8844 kan tegen lokaal tarief worden gebeld. Bellers worden via de postcode van het beladres direct doorverbonden met de politie in de betreffende regio. Mobiele bellers, anders dan via KPN, krijgen contact met het KLPD in Driebergen en worden doorverbonden met het gewenste politiekorps. Voor acute hulpverlening is het gratis nummer 112 beschikbaar.

Auteur: Enny de Wit