FNV: Brinkhorst lapt SER-advies Dienstenrichtlijn aan laars

Fnv

FNV-voorzitter Agnes Jongerius is woedend op Laurens Jan Brinkhorst. Ze verwijt de minister van Economische Zaken dat deze het unanieme SER-advies over de Dienstenrichtlijn aan zijn laars lapt. Met gevoel voor understatement schrijft de FNV-praeses 'lichtelijk ontstemd te zijn' over de in de ogen van Nederlands grootste vakcentrale dubbelhartige opstelling van de vice-premier.

Wat de FNV Brinkhorst vooral kwalijk neemt is dat hij met het SER-advies in de hand voortdurend geruststellende bezweringen over invoering van de Dienstenrichtlijn ventileert. Maar aan de andere kant dit advies volledig negeert door recent met een aantal andere landen richting Europees parlement te pleiten voor het overnemen van de oorspronkelijke Dienstenrichtlijn, ook wel Bolkesteinrichtlijn genoemd naar de oorspronkelijke opsteller.

De actie van Brinkhorst en collega's uit andere landen richting Europees parlement was vooral bedoeld tegengas te geven aan een compromis tussen socialisten en christendemocraten in het Europees Parlement. Dit compromis haalde een aantal belangrijke angels uit de Dienstenrichtlijn, zoals het zogeheten land van oorsprongbeginsel.

Ook verwijt Jongerius, die vandaag in Straatsburg demonstreert voor bijstelling van Dienstenrichtlijn, Brinkhorst selectief te winkelen in het SER-advies: 'De FNV acht het van cruciaal belang dat arbeidsovereenkomsten uitgezonderd worden van het land van oorsprongbeginsel. Daarnaast heeft de FNV steeds aangedrongen op betere mogelijkheden tot toezicht en handhaving, zoals ook verwoord in het unanieme SER-advies. Tot onze grote spijt heeft u juist dit zo belangrijke punt niet integraal over willen nemen. Een notificatieplicht voor buitenlandse dienstverleners is een noodzakelijke eerste voorwaarde om oneerlijke concurrentie jegens Nederlandse dienstverleners op arbeidskosten te kunnen voorkomen.'

Jongerius besluit haar brief die een reactie is op een amice-briefje van de minister met: 'Ik verbaas me over je onbegrip voor het feit dat de FNV ook in Brussel uitdraagt dat de huidige vormgeving van de Dienstenrichtlijn absoluut onacceptabel is.'

FNV Voorlichting
Paulus Plas: 020 - 58 16 553

De brief van Jongerius aan Brinkhorst staat op www.fnv.nl/nieuws