PvdA Utrecht

PvdA Utrecht presenteert Liefdescontracten

Niet geheel toevallig presenteert de PvdA Utrecht op Valentijnsdag een nieuw middel in de strijd tegen illegale verhuur; Liefdescontracten. Deze contracten zijn speciaal bedoeld voor stellen die gaan samenwonen en één huurwoning achterlaten. Deze huurwoning wordt nu vaak illegaal onderverhuurd omdat men eerst wil proberen of de relatie wel zal standhouden. Door illegale verhuur raken de instanties het zicht kwijt op wie waar woont en wordt fraudebestrijding door de gemeente moeilijker.

Het Liefdescontract biedt de huurder van een woning de kans om zijn of haar woning voor nog maximaal een jaar legaal onder te verhuren. Als de relatie om wat voor reden dan ook mislukt, kan de huurder weer terug naar zijn eigen huurwoning en behouden beide partners hun woon- en inschrijvingsduur. Zo wordt illegale onderverhuur van één van de twee woningen voorkomen. De onderverhuurder krijgt een tijdelijk contract van een jaar met bijvoorbeeld garantie op verlenging als de relatie stand heeft gehouden. Mislukt je liefdesavontuur? Dan weer terug naar je eigen huis. Dat is het Liefdescontract.

"Hoewel we dit ludiek presenteren op Valentijnsdag, snijden we met dit onderwerp wel degelijk een serieus probleem aan in de stad" aldus lijsttrekker Rinda den Besten. Vaak gaat het bij illegale verhuur om malafide huisbazen die tegen woekerprijzen onveilige kamertjes verhuren. Maar illegale verhuur gebeurt niet alleen door criminelen. Ook stelletjes die gaan samenwonen worden er soms door onzekerheid over de liefde toe 'gedwongen'. Rinda den Besten: "Illegale onderverhuur is nooit goed te praten. Maar voor de situaties waarin er wel begrip is op te brengen, hebben wij de Liefdescontracten bedacht."

Behalve de Liefdescontracten presenteert de PvdA nog een aantal andere plannen om illegale verhuur in de stad harder aan te pakken. Lees hiervoor het volledige Woonpamflet.

Voor inlichtingen:


· Rinda den Besten, fractievoorzitter en lijsttrekker PvdA Utrecht (06-20135318)


· Fractiekamer PvdA Utrecht (030-2861121)