Gemeente Harderwijk


Inwoonster Harderwijk wordt 102

Vandaag, 14 februari, viert mevrouw M. te Strake-Pons haar 102-de verjaardag.
Mevrouw Te Strake-Pons is geboren op 14 februari 1904 in Bandaneira in het voormalige Nederlands-Indië. Sinds 1968 woont zij in Harderwijk.

Haar jeugd brengt mevrouw Te Strake-Pons door op Java. Op 15 jarige leeftijd vertrekt zij met haar familie naar Nederland. Daar volgt ze, in Utrecht, de opleiding verpleegkundige in de psychiatrie. Na het behalen van haar diploma werkt zij een aantal jaar in Utrecht.

Op 24-jarige leeftijd gaat ze terug naar Java. Ook daar werkt ze in de psychiatrie.
Op Java leert ze haar man kennen. De heer Te Strake werkt daar bij de HVA (Handelsvereniging Amsterdam). In 1932, het paar is inmiddels getrouwd, wordt de heer Te Stake overgeplaatst naar Sumatra. Daar komen zij terecht op de Thee Onderneming Balimbingan.

Tien jaar later, in 1942, bezetten de Japanners. De heer en mevrouw Te Strake worden opgepakt en komen in een jappenkamp; mannen en vrouwen in aparte kampen. De heer Te Strake komt in een kamp op Sumatra. Vlak voor het eind van de oorlog wordt hij als krijgsgevangene op transport gesteld. Het KPN-schip De Waerwijck wordt echter door de Engelsen getorpedeerd. Van de 400 opvarenden komen er 280 om. Ook de heer Te Strake overleeft het niet. Hij behoort bij de vele slachtoffers die een zeemansgraf krijgen.

Mevrouw Te Strake zit in drie verschillende kampen. Na bijna vier jaar wordt zij bevrijd en naar Medan gebracht, geregistreerd en op een lijst gezet voor repatriëring naar Nederland. Mevrouw maakt de reis van een maand naar Nederland op het hospitaalschip Tjisidane. Tijdens de reis neemt zij de zorg voor een aantal psychiatrisch patiënten op zich.

In april 1946 komt mevrouw aan in Nederland. Zij gaat in Utrecht wonen. Later verhuist zij naar Den Haag. Na veertien jaar Den Haag verhuist mevrouw Te Strake-Pons naar de Couperuslaan in Harderwijk. In 1985 betrekt zij een aanleunwoning aan de Plantage.

Ze wordt verschillende keren opgenomen in het St. Jansdal Ziekenhuis en in 2002 zit zij ruim een half jaar in Verpleeghuis Sonnevanck. Dankzij haar enorme doorzettingsvermogen kan zij echter in december 2002 weer terugkeren naar haar eigen huis aan de Plantage. Daar woont ze, met hulp van Thuiszorg, nu nog.