BredeSchoolNet


Vroege opsporing taalproblemen helpt

Taalproblemen opsporen op het consultatiebureau helpt, ontdekten onderzoekers van de Erasmus Universiteit. 2500 kinderen zouden erdoor in het reguliere onderwijs kunnen blijven, in plaats van naar het speciaal onderwijs te gaan.

De onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum ontdekten twee dingen. Vroege opsporing van taalstoornissen op het consultatiebureau leidt tot een betere taalvaardigheid; en de groep kinderen die naar het speciaal onderwijs gaat vanwege taalproblemen, kan dankzij vroege signalering met 30% afnemen.
Daarmee zouden jaarlijks ongeveer 2500 kinderen meer in het regulier onderwijs kunnen blijven. De screening leidt wel tot meer doublures (ook 30%). De onderzoekers zien dit als een alternatieve wijze van opvang van kinderen binnen het reguliere onderwijs. Het onderzoek is gehouden onder ruim 10.000 kinderen van 7-8 jaar in Limburg, Den Haag en Tilburg en omgeving. Een willekeurig deel van de kinderen is op peuterleeftijd op het consultatiebureau met de screeningsmethode onderzocht. Conclusie volgens de onderzoekers: een landelijke invoering van deze specifieke screening op het consultatiebureau zou moeten worden overwogen. Het screenen kost ongeveer 2 miljoen euro per jaar. Daar staat een besparing op het speciaal onderwijs van jaarlijks zo'n 5 miljoen euro tegenover.