Ingezonden persbericht


Websense Master Database groeit tot meer dan 15 miljoen actieve websites

Groei onderstreept dat gevaar internetaanvallen toeneemt

Hillegom, 14 februari 2006 - De Websense Master Database is gegroeid tot ruim 15 miljoen actieve websites, waaronder sites die zijn geïnfecteerd met schadelijke code, zoals virussen en keyloggers. De Master Database van Websense, Inc. (Nasdaq: WBSN), leverancier van employee internet management-oplossingen, biedt intelligente filtermogelijkheden voor de bescherming van computers, netwerken, endpoints en mobiele apparatuur. Met deze database, in combinatie met webfilterings- en internetbeveiligingssoftware van Websense, beschermen bedrijven zich tegen nieuwe webgebaseerde bedreigingen en ongewenste content.

De Websense Master Database is de meest nauwkeurige en up-to-date database in de markt. De snelle groei van de database onderstreept dat cybercriminelen steeds vaker het internet inzetten als aanvalskanaal. In mei 2005 omvatte de database tien miljoen websites. Binnen ongeveer acht maanden is dit aantal gegroeid tot 15 miljoen. De database omvat momenteel ruim 90 categorieën, waaronder spyware, phishing en bestandsdeling via peer-to-peer (P2P). Bedrijven kunnen de database gebruiken om medewerkers te beschermen tegen schadelijke internetsites en het opzetten van een flexibel filterbeleid voor webgebruik.

Websense bouwt en onderhoudt de Master Database met geautomatiseerde tools, gebaseerd op een combinatie van classificatiealgoritmes en menselijke analyses. Daarnaast worden websites toegevoegd met de WebCatcher-technologie. Deze stuurt nieuwe of nog niet geclassificeerde websites die Websense-klanten bezoeken, anoniem naar Websense voor categorisatie. Deze toegevoegde websites worden vervolgens via dagelijkse databasedownloads ter beschikking gesteld aan alle Websense-klanten. Voor een maximale beveiliging werkt het databaseteam samen met de Websense Security Labs-onderzoeksgroep. Zo worden dagelijks 75 miljoen websites geanalyseerd op schadelijke mobiele code en hacks. Het team beheert een wereldwijd netwerk van onbeschermde computers om schadelijke code, nieuwe Trojans, keyloggers en gemengde bedreigingen te signaleren. De bevindingen worden ingezet om gebruikte technieken, specifieke acties en gedrag op bedrijfsnetwerken te bestuderen. Met deze informatie kan Websense Security Labs snel aanvallen ontdekken en zodoende klanten beschermen nog voordat antivirushandtekeningen beschikbaar zijn.

In 2005 werden softwarekwetsbaarheden vooral door websites met schadelijke code gebruikt. De beveiligingsgerelateerde categorieën van de Master Database onderstrepen deze trend. Vanaf februari 2005 is bijvoorbeeld het aantal spywaregerelateerde websites gegroeid van ongeveer 48.000 tot de huidige 130.000 - een stijging van 170 procent. Tegelijkertijd nam het aantal phishing-gerelateerde en andere frauduleuze websites toe met 271 procent: van 7.270 tot 27.000 websites. Andere opvallende cijfers uit de Websense Master Database: - schadelijke websites - een toename van 3900 procent; - P2P-websites - gestegen met 50 procent;
- keyloggers - in verdubbeld;
- Instant Messaging (IM) - bijna 240 procent toegenomen; - persoonlijke netwerkopslag en -backup - gestegen met ruim 250 procent; - freeware- en softwaredownload - meer dan 117 procent gestegen.

Om de databasenauwkeurigheid op peil te houden, verwijdert Websense dagelijks 'dode' links uit de database. Tot nu toe zijn ongeveer vier miljoen links verwijderd. Dit is vooral belangrijk voor internetcategorieën die beveiligingsrisico's, zoals phishing- of frauduleuze websites met een korte levenscyclus, weergeven. Phishing-websites zijn momenteel gemiddeld zes dagen of minder actief. Daar komt bij dat de onderliggende IP-adressen regelmatig veranderen.

###

Over Websense
Websense, Inc. (Nasdaq: WBSN) ontwikkelt en levert Employee Internet Management-oplossingen. Met deze software kunnen bedrijven hun ICT-middelen optimaal benutten en de schadelijke neveneffecten van het gebruik van internet, zoals Instant Messaging, Peer-to-Peer en spyware, voorkomen. Door het beleid voor internetgebruik bij de gateway, op het netwerk en op de desktop te beheren en te monitoren, verbeteren de Websense-oplossingen de productiviteit en de beveiliging. Bovendien worden ICT-middelen optimaal ingezet en neemt de juridische aansprakelijkheid af. Websense ondersteunt wereldwijd meer dan 25.000 klanten met in totaal meer dan 20 miljoen werkplekken.