Gemeente Hilvarenbeek


Natuurontwikkelingsproject Turkaa

Het college van burgemeester en wethouders biedt cliënten van GGZ Midden-Brabant en RIBW Midden-Brabant de gelegenheid hun dagbesteding uit te voeren in het natuurgebied Turkaa te Diessen.

In 1995 is in het gebied Turkaa in Diessen een
natuurontwikkelingsproject uitgevoerd waarbij de oude meander aan de Reusel is aangetakt. In het zuidelijke gedeelte van het gebied wordt een beheer gevoerd met het accent op natuur. In het noordelijke gedeelte van het gebied is ten tijde van het
natuurontwikkelingsproject de teelaarde verwijderd. Het doel daarvan was de bodem te verschralen om een zogenoemd `schraalgrasland' te creëren. Doordat er vele jaren geen onderhoud heeft plaatsgevonden, is dit deel nu met bomen en struiken begroeid. Om toch het beoogde schraalgrasland te realiseren, heeft het college besloten de bomen en struiken handmatig te laten verwijderen. Op deze manier blijft de bodem onberoerd en zal het grasland zich sneller en beter ontwikkelen. Aan de zijde van de openbare weg blijft een deel van de houtopstand behouden zodat er een afscheiding blijft bestaan tussen de weg en het grasland. Voor de uitvoering van het project heeft de gemeente contact gezocht met de Stichting Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Midden-Brabant en de Regionale Instelling Beschermd Wonen (RIBW) Midden-Brabant. De stichting GGZ Midden-Brabant biedt hulp aan mensen van alle leeftijden met ernstige psychische problemen. RIBW Midden-Brabant wil mensen die in hun dagelijks functioneren hinder ondervinden van hun psychiatrische en psychische beperkingen, helpen en ondersteunen bij het vinden van een weg in de samenleving. Beide organisaties hebben nog weinig ervaring met dergelijke natuurontwikkelingsprojecten maar zien het project in Turkaa als een uitgelezen kans om te bekijken of dergelijke projecten geschikt zijn als dagbestedingsproject voor hun cliënten. Voor dit project komt een groep van 8 cliënten begeleid door één groepsbegeleider het werk uitvoeren. Het proefproject omvat 1 dag per week gedurende 8 weken en start deze week. Indien het proefproject in Turkaa goed bevalt, zullen er in de toekomst mogelijk meer van dergelijke projecten binnen de gemeente uitgevoerd worden.