Universiteit van Tilburg

Nederlander voorzitter van Europees centrum voor Drugs en Verslaving

Prof. dr. Henk Garretsen (Universiteit van Tilburg) gaat wetenschappelijk comité leiden

Prof. dr. Henk Garretsen, hoogleraar Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Tilburg, is benoemd tot voorzitter van het Wetenschappelijk Comité van het Europese waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) in Lissabon. Hoewel het een wetenschappelijke positie betreft is de benoeming van de Nederlander Garretsen (die al lid was het wetenschappelijk comité van het EMCDDA) opmerkelijk daar veel Europese landen het Nederlandse drugbeleid (te) liberaal vinden.

Het EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) werd door de EU in 1993 opgericht om de Unie en haar lidstaten te voorzien van objectieve, betrouwbare en op Europees niveau vergelijkbare informatie over drugsgebruik, drugsverslaving en de gevolgen daarvan. Het EMCDDA coördineert een netwerk van 25 nationale Focal Points die onder meer jaarlijks een National Report samenstellen en verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van de informatie vanuit het EMCDDA. In Nederland is het uitvoerende Focal Point bij het Trimbos-instituut ondergebracht.

Henk Garretsen is hoogleraar aan de UvT en tevens wetenschappelijk directeur van Tranzo, een aan de Tilburgse universiteit verbonden wetenschappelijk centrum voor transformatie in zorg en welzijn. De missie van Tranzo is het slaan van een brug tussen wetenschap en praktijk op het gebied van afstemming van vraag en aanbod in de zorg. Garretsen is onder meer nog voorzitter van de Wetenschappelijke Raad Nationale Drug Monitor en voorzitter van de Vereniging voor Volksgezondheid en Wetenschap.

Noot voor de pers
Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 466 2004/06 265
32 372, P.H.C.Siebers@uvt.nl).

UvT Persbericht