Socialistische Partij

Tienduizenden demonstreren tegen Bolkestein's dienstenrichtlijn

14-02-2006 * Voor het gebouw van het Europese Parlement in Straatburg betogen vele tienduizenden werknemers tegen de zogeheten dienstenrichtlijn van voormalig EU-commissaris Bolkestein. Onder hen bevindt zich ook een delegatie SP'ers, onder wie Tweede-Kamerlid Harry van Bommel en Europarlementariërs Erik Meijer en Kartika Liotard. Het aantal demonstranten lijkt alle verwachtingen te overtreffen.

De kop van de betoging met meer dan 40.000 demonstranten De kop van de betoging met meer dan 40.000 demonstranten

Behalve de SP'ers zijn uit Nederland ook honderden FNV'ers aanwezig. Het EU-plan moet het voor dienstverleners gemakkelijker maken om in een ander land van de Europese Unie aan het werk te gaan. Aannemers of havenarbeiders uit Polen of Roemenië zouden bijvoorbeeld in Nederland moeten kunnen werken, maar dan zouden voor hen de Poolse of Roemeense arbeidsomstandigheden, regels en beloningen gelden. Daar is door Nederlandse werknemers niet tegenop te concurreren, aangezien de Roemeense lonen soms wel 80% lager zijn dan de Nederlandse. De Nederlandse en Europese arbeidsmarkt dreigt door de dienstrichtlijn een jungle te worden. Het compromis dat de christendemocraten en sociaaldemocraten vorige week bereikten om negatieve effecten wat af te zwakken, biedt slechts cosmetische lapmiddelen.

Vooral de rechtse partijen in Europa en dus ook de Nederlandse regeringspartijen dringen aan op het verder liberaliseren van de Europese arbeidsmarkt, omdat het hen een motief geeft om de lonen in het Westen fors te drukken en te snijden in sociale voorzieningen en pensioenen. Ook kunnen ze voortdurend blijven pleiten voor lagere belastingen en verdere ontmanteling van publieke voorzieningen, omdat landen door de richtlijn worden gedwongen te concurreren op loonkosten en belastingklimaat. Het is een voorstel geheel in de geest van de verworpen Europese grondwet. De demonstranten hebben niets tegen ruimere mogelijkheden om elders in Europa te werken, maar eisen vooral gelijk loon voor gelijk werk en dus eerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt en voor kleine ondernemers.